Furt din tezaurul dacic al României în Olanda

27.01.2025, 17:03
România a rămas fără mai multe piese de patrimoniu din categoria Tezaur cu o valoare inestimabilă. Coiful de aur pur de la Coţofeneşti şi trei brățări dacice au fost furate sâmbătă de la un muzeu din Assen, Olanda. Un zid al clădirii a fost aruncat în aer, iar jaful a durat mai puţin de trei minute. După ce au sustras obiectele din tezaurul dacic, cei trei hoți au dat bir cu fugiții. Potrivit poliției, infractorii ar fi fugit în Germania. Cazul este investigat de o echipă mixtă. Autoritățile anticipează că jaful ar fi fost executat la comanda unui colecţionar, iar printre infractori s-ar putea regăsi și cetățeni români, având în vedere originea obiectelor furate.

Lovitura hoților la Muzeul Drents din Assen a fost dată pe 25 ianuarie spre dimineață, la ora locală 03:45. Pentru a ajunge la exponatele prețioase cei trei infractori au aruncat în aer un zid al muzeului. Jaful a durat mai puțin de trei minute, iar explozia a fost atât de puternică încât mai multe geamuri au fost spulberate, iar clădirile vecine zguduite. Autoritățile din Olanda au stabilit până astăzi că tâlharii au fugit, cel mai probabil, cu o mașină în Germania, iar acum o echipă de 35 de polițiști este pe urmele lor. O jumătate de oră mai târziu de la spargeare localnicii au anunțat că nu departe de muzeu un autoturism era în flăcări. Polițiștii olandezi spun că nu este exclus să fie chiar mașina pe care hoții au abandonat-o și au incendiat-o pentru a șterge urmele.

La muzeul din Assen erau expuse peste 700 de piese de la 18 muzee din România. Comori dacice emblematice, din aur și argint, cu o valoare ce nu poate fi cuantificată. Hoții, însă au pus mâna pe cele mai inestimabile artefacte. Este vorba de coiful de aur pur de la Coţofeneşti şi trei brăţări dacice.

Muzeul de Istorie a României acuză instituția olandeză căruia i-a încredințat artefactele că n-a asigurat pază umană, așa cum era stipulat în contractul semnat de cele două părți. Potrivit ministerului Culturii din România acest act de hoție reprezintă o mare lovitură pentru patrimoniul cultural al țării.

Investigațiile continuă, iar echipa de anchetă din Olanda care include specialiști din diferite domenii, inclusiv criminaliști și membri ai echipei naționale de artă, colaborează cu Poliția Română pentru a da de urmele infractorilor, printre care ar putea fi și cetățeni români, având în vedere originea obiectelor furate. Autoritățile olandeze nu exclud posibilitatea ca obiectele furate să fie utilizate drept monedă de schimb între infractori sau chiar să fie solicitată o răscumpărare pentru ele. Tot în Olanda, în 2012, a avut loc jaful secolului la muzeul Kunsthal din Rotterdam. Trei români au furat atunci șapte capodopere semnate de Picasso, Matisse, Gauguin și Monet. Valoarea lor se apropia de 300 de milioane de euro.

Exclusiv TV