Guvernul a aprobat instituirea stării de urgență, în sectorul energetic, pentru 60 de zile

11.12.2024, 11:09
Guvernul va cere, joi, instituirea stării de urgență în domeniul energetic pentru 60 de zile, începând cu data de 16 decembrie. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Guvernului. Premierul Dorin Recean dă asigurări că Guvernul deține toate instrumentele pentru a gestiona o eventuală criză, însă instituirea stării de urgență este necesară pentru a preveni o catastrofă umanitară în stânga Nistrului.

Necesitatea instituirii stării de urgență în energetică vine din pericolul sistării livrărilor de gaze naturale rusești în stânga Nistrului din 1 ianuarie 2025, atunci când Ucraina nu va mai asigura tranzitul de hidrocarbură pe teritoriul său.

OLEG SEREBRIAN, viceprim-ministrul pentru Reintegrare: "Sistarea furnizării de gaze naturale către regiunea transnistreană de către Gazprom în baza contractului existent între Moldovagaz și Gazprom va genera o iminentă criză umanitară, precum și riscuri eminente pentru asigurarea stabilității sectorului electro-energetic pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe ambele maluri ale Nistrului".

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian a menționat că, refuzul Gazprom de a livra gaze în regiunea transnistreană, conform contractului valabil pînă în toamna anului 2026, va avea consecințe și pentru locuitorii din dreapta Nistrului, care se alimenteză cu energie electrică de la Centrala hidroelectrică de la Cuciurgan. MGRES deține stocuri de cărbune pentru cel mult 50 de zile, cu condiția că produce curent doar pentru stânga Nistrului.

Oficialul a accentuat că situația este agravată de bombardarea continuă a capacităților de producere și transportare a energiei electrice din Ucraina, în special cele din preajma graniței cu Republica Moldova, care pune presiune pe întreg sistemul energetic regional.

În context, premierul Dorin Recean, a reiterat că regiunea transnistreană poate fi asigurată cu gaze în cazul în care Gazprom va sista livrările, însă criza umanitară va fi generată de lipsa de venituri a locuitorilor din stânga Nistrului.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Dacă această intenție a Rusiei, a Gazpromului se va materializa, ea se va solda cu o criză umanitară care vine din două surse: este lipsa resurselor energetice pentru necesitățile de bază acum în mijloc de iarnă pentru încălzire, pentru asigurare cu energie electrică, cu toată infrastructura, pentru că fără energie electrică nici măcar apă nu poți să ai la robinet. Dar al doilea lucru este lipsa de venituri pentru peste 160 de mii de oameni pentru ca să-și cumpere bunurile de bază. Acesta este contexul și acestea sunt problemele pe care trebuie să le rezolve Guvernul RM".

Solicitarea de instituire a stării de urgență va fi prezentată Parlamentului în următoarele două zile. Republica Moldova a mai trecut prin stare de urgență în sectorul energetic în toamna anului 2021. Ulterior, o altă stare de urgență în același sector a fost instituită în anuarie 2022 și menținută pînă la finele anului 2023.

Exclusiv TV