Liceele vor avea profil general

28.11.2024, 16:54
Instituțiile de învățământ din țară care au formată doar o singură clasă de liceu, nu vor mai impune elevii să aleagă între profilul real sau umanist. Aceștia vor alege mijlocul de aur și vor putea opta pentru profilul general. Asta înseamnă că orele între disciplinele de profil vor fi echilibrate, iar în clasa a XII-a elevul va alege de sine stător la ce materii să susțină examenul de bacalureat. Proiectul de lege care prevede acest aspect a fost votat în prima lectură de către Parlament. Aceeași inițiativă de lege prevede și interzicerea gageturilor în timpul orelor de studii.

Secretara de Stat a Ministerului Educației și Cercetării, Valetina Olaru a precizat, în cadrul ședinței Parlamentului că, în anii de studii 2021-2024, din totalul de 331 de licee din țară, 122 au avut deschisă doar o singură clasă liceală, majoritatea fiind cu profil umanist. Ceea ce înseamnă că unii elevi nu a avut posibilitatea să-și aprofundeze cunoștințele în materii precum matematică, chimie, fizică sau informatică. În acest sens, autoritățile au decis să creeze un nou profil - cel general, iar orele specifice să fie mai echilibrate. Acest fapt le va permite elevilor să meargă la facultăți cu diferite specialități.

VALENTINA OLARU, Secretar de Stat al Ministerului Educației: ”Profilul general, ca profil distinct în învățământul liceal, după cum am zis, va fi organizat în liceele cu un număr mic de elevi care geografic nu au posibilitatea de a merge la un alt liceu cu mai multe clase și profiluri și va include un plan cadru ce va permite într-un mod echilibrat pe toate disciplinele, pregătirile elevilor pentru sesiunea de bac. Abia către clasa a XII, având o pregătire egală umanist și real, elevii vor decide care examene de bac să le susțină – pe cele de la real sau cele de la profil umanist.”

O altă modificare la Codul Educației, care a fost astăzi votată în prima lectură în plenul legislativului, ține de interzicerea telefoanelor mobile în școli. Elevii vor avea voie să utilizeze gadgeturile doar în pauze sau la ore, în scop educativ, doar cu acordul profesorului. Noile prevederi vor fi introduse în regulamentul intern al fiecărei instituții, printr-un consens cu părinții și elevii.

VALENTINA OLARU, Secretar de Stat al Ministerului Educației: ”Copilul vine la școală cu telefonul, el se află în legătură cu părintele până în momentul în care intră la ore. La ore, ei vor depozita aceste telefoane fără ca să le dea în primire cuiva. Va exista un spațiu unde elevul lasă telefonul, când iese îl ia. Ceea ce înseamnă că nici profesorul nu are responsabilitatea de păstrare și nu pot să existe învinuiri speculative precum că am dat un telefon care lucra și mi-ați dat înapoi unul deteriorat. Multe se întâmplă în sistemul educational.”

Potrivit modificărilor la Codul Educației, telefoanele vor putea fi folosite și în scop de monitorizare a stării de sănătate a elevilor și în situații excepționale. Interzicerea telefoanelor mobile în școli este aplicată prin lege și în România, Franța, Olanda, Germania, Italia, Marea Britanie, China și alte state.

Exclusiv TV