Indiferent de situația de pe piața externă, sau perturbațiile în urma unor eventuale crize, Republica Moldova va fi asigurată fără întrerupere cu gaze naturale în perioada rece a anului. Asigurările vin din partea Guvernului, care a aprobat Regulamentul și Planul de Acțiuni pentru situații excepționale în acest sector. Documentul, elaborat de ministerul Energiei, stabilește măsuri și acțiuni rapide pentru trei nivele de criză în sectorul energetic. Ministrul Victror Parlicov susține că, planul a fost elaborat în baza experienței pe care țara noastră a acumulat-o în urma crizei energetice din 2021.
Regulamentul aprobat de Cabinetul de Miniștri definește mecanismele de colaborare între întreprinderile din sectorul gazelor naturale. Astfel, în funcție de tipul și gravitatea crizei, instituțiile implicate vor activa măsuri specifice, menite să asigure continuitatea furnizării de gaze naturale în țară. Proiectul include și un Plan de acțiuni de prevenire a unor situații excepționale în sectorul gazelor naturale. Potrivit ministrului Energiei, Victror Parlicov, toate aceste măsuri vor asigura consolidarea pregătirii autorităților responsabile și întreprinderilor din sectorul energetic de eventuale situații excepționale.
Potrivit ministrului Victor Parlicov, planul care stabilește trei nivele de criză - situație de alertă, timpurie și de urgență a fost elaborat în baza lecțiilor învățate de autoritățile moldoveneți în urma crizei energetice din 2021.
VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: "Noi am avut deja o situație prin care am trecut prin crize și anterior. Cumva acest plan este pe de o parte deja construit în baza experienței pe care am avut-o și pe de altă parte, transpune legislația europeană, care se modifică în acest sens pentru că și în Uniunea Europeană acestă legislație are o anumită dinamică".
De asemenea, documentul include standarde esențiale de securitate pentru infrastructură și aprovizionare. Pentru menținerea stabilității în caz de urgență, aprovizionarea cu gaze va fi asigurată prioritar consumatorilor protejați, inclusiv gospodăriilor, spitalelor, grădinițelor și altor instituții publice care prestează servicii sociale esențiale. Un element al regulamentului prevede alocarea prioritară a gazelor pentru centralele electrice care produc energie electrică în baza gazelor naturale și au un rol critic în sistemul electroenergetic. În documentul întocmit de Ministerul Energiei se mai menționează că Secretariatul Comunității Energetice, prin Grupul de coordonare privind securitatea aprovizionării, va oferi asistență Republicii Moldova în cazul unei crize și va facilita continuitatea fluxurilor de gaze în regiune.
Exclusiv TV