Referendumul republican constituțional privind integrare europeană a Republicii Moldova, la limită

21.10.2024, 17:29
Referendumul republican constituțional privind integrare europeană a Republicii Moldova trece la limită. Cel puțin asta arată datele preliminare ale rezultatului votului, la procesarea a 99.77% din procesele verbale. Astfel, din totalul alegătorilor care au participat la referendum, aproape 50.5% au votat pentru completarea Constituției cu obiectivul european, iar aproape 50% s-au împotrivit acestui lucru.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, din cei peste 1,5 milioane de alegători, care s-au prezentat la urne, circa 49,81% au participat la referendumul constituțional privind modificarea constituției în vedere aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pe țară, doar în 8 raioane și un municipiu, majoritatea alegătorilor au votat ”Da” la plebiscit. Este vorba în special de raioanele Ialoveni, Strășeni, Călărași, Criuleni, Nisporeni, care au înregistrat o rată de pro-europeni de peste 60%. Cu o majoritate de peste 50%, au votat pro-aderare și cei din Hâncești, Telenești, Chișinău și Cantemir.

În restul țării, un număr mai mare de participanți la exercițiul electoral au bifat opțiunea ”Nu” la întrebarea dacă susțin modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la UE. În mod surprinzător, în acest scrutin electoral, în localitățile din stânga Nistrului, 37.44% dintre alegători au votat ”Da” la referendum. Ceea ce reprezintă mai mult decât în Bălți, Ocnița, Dondușeni sau Edineț, acolo unde au votat pentru modificarea Constituției sub 30% dintre alegători.

Scorul preliminar a fost încliniat spre răspunsul DA de voturile din diasporă, unde peste 77 la sută din votanți s-au expus pentru completarea Legii Supreme. În cadrul unui briefing de presă, președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a menționat că după recepționarea proceselor-verbale de la consiliile electorale de circumscripție, CEC va prezenta Curții Constituționale un raport privind rezultatele scrutinului, dar și toate încălcările din ziua plebiscitului.

Potrivit legislației, pentru ca referendumul republican constituțional să fie declarat valid, la el trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. În cadrul acestuia se consideră câștigătoare opțiunea care este susținută de 50 de procente plus un vot exprimat. Inițiatoarea acestui exercițiu electoral a fost șefa statului, Maia Sandu, care a candidat pentru un nou mandat de președintă. Ea a declarat că, în pofida piedicilor care au fost puse în calea acestui plebiscit, moldovenii au demonstrat că-și doresc o cale de dezvoltare în pace a Republicii Moldova.

MAIA SANDU, candidata PAS în alegerile prezidențiale: "Acest referendum a fost câștigat cu un vot majoritar și acest vot majoritar permite introducerea în Constituție a principiului care presupune aderarea RM la UE, susținerea cetățenilor pentru această cale. Respectiv, comunitatea internațională respectă voința cetățenilor".

În cadrul referendumului republican constituțional s-a propus susținerea completării Constituției Republicii Moldova cu două articole noi, care transformă procesul de aderare la Uniunea Europeană într-un deziderat obligatoriu pentru țară și pentru toate guvernările ulterioare.

Exclusiv TV