Cetățenii cu drept de vot care, după ultima participare la alegeri, și-au schimbat locul de ședere, mai au doar 5 zile la dispoziție ca să-și declare noul loc de ședere pentru a putea participa la prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie. Comisia Electorală Centrală amintește că pentru a putea fi înscriși în lista electorală la secția de votare, alegătorii trebuie să meargă, până pe 25 septembrie, la primărie sau la pretura de sector ca să depună declarația de ședere.
CEC menționează că prin această procedură, alegătorul va fi înscris în lista electorală de bază, corespunzător locului șederii. Concomitent, alegătorul va fi scos automat din lista electorală unde acesta își are domiciliul sau reședința temporară valabilă. Declarația depusă este valabilă doar pentru un singur scrutin electoral. Astfel, declarațiile similare făcute pentru scrutinele anterioare nu sunt valabile.
Totuși, dacă cei care intenționează să-și exercite dreptul de vot, dar nu au reușit să-și declare locul de ședere până pe 25 septembrie, mai au o opțiune. Aceasta va fi deschisă după 1 octombrie, când vor fi formate birourile electorale.
RODICA SÎRBU, purtătoarea de cuvânt a CEC: "Dacă nu e va putea prezenta în ziua alegerilor acolo unde are reședința, va putea merge să solicite certificatul cu drept de vot, dar aceasta se va întâmpla un pic mai târziu, când se constituie birourile electorale. Dar dacă are certificat cu drept de vot, el se duce la secția de votare în ziua alegerilor și votează pe listă suplimentară. Certificatul cu drept de vot îți oferă posibilitatea să votezi la orice secție de votare de pe teritoriul țării".
De asemenea, studenții sau a elevii, care în ziua alegerilor sunt în localitatea unde-și fac studiile și vor merge să-și exercite dreptul electoral, vor fi înscriși în listele electorale suplimentare.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la data de 1 august curent, în Registrul de Stat al Alegătorilor erau înscrise 3 milioane 300 de mii 600 de persoane cu drept de vot.
Exclusiv TV