Din cauza crizei financiare, Întreprinderea de Stat ”Calea Ferată din Moldova” recurge la optimizări. Din 2 septembrie, feroviarii trec la un orar de muncă de doar patru zile pe săptămână. Decizia a fost luată din motiv că au scăzut drastic volumele de transport, dar și pentru a reduce cheltuielile întreprinderii.
Într-o telegramă informativă semnată de directorul general interimar al Întreprinderii de Stat ”Calea Ferată din Moldova”, Serghei Tomșa, subdiviziunile CFM sunt anunțate că începând cu ziua de 2 septembrie, angajații trec la un alt regim de lucru.
”În legătură cu scăderea continuă a volumelor de transport, a volumului de lucru, dar și la propunerea colectivelor din cadrul subdiviziunilor, în scopul optimizării cheltuielilor, cerem ca toate filialele, din data de 2 septembrie să treacă la 4 zile lucrătoare cu menținerea programului de 8 ore, conform legislației în vigoare. Astfel, angajații CFM vor avea 3 zile de odihnă: vineri, sâmbătă și duminică. Remunerarea financiară va fi proporțională cu orele de muncă prestate”, - se arată în documentul oficial.
Contactat de echipa Exclusiv TV, directorul interimar al întreprinderii, Serghei Tomșa a declarat că reducerea zilelor lucrătoare este valabilă doar pentru o lună și că, decizia va contribui la micșorarea restanțelor salariale.
SERGHEI TOMȘA, directorul interimar al Î.S ”Calea Ferată din Moldova”: ”Deocamdată decizia este doar pentru luna septembrie. Ulterior, o să vedem, dacă situația se schimbă, noi putem să o anulăm și la mijlocul lunii. Asta este situația.”
Și sindicatele din domeniul feroviar sunt îngrijorate de situația de la CFM care se agravează de la an la an.
ION ZAPOROJAN, președintele Federației Sindicale a Feroviarilor: ”Clar lucru că dacă-s patru zile lucrătoare, salariul o să fie mai mic. Oare Calea Ferată există în viitor, ori CFM moare. O să fie o economie cât de puțin o economie, ca să poată da măcar salariile pe alte luni. Asta nu-i bine, dar trebuie de întreprins ceva.”
În prezent, restanțele salariale la CFM sunt de aproximativ 150 de milioane de lei, angajații primindu-și remunerația abia pentru luna aprilie. Directorul CFM, Serghei Tomșa a explicat că întreprinderea a elaborat deja un plan intern de reducere a cheltuielilor. Pe lângă comercializarea fierului uzat și darea în chirie a spațiilor neutilizate, urmează să fie făcute și alte optimizări.
SERGHEI TOMȘA, directorul interimar al Î.S ”Calea Ferată din Moldova”: ”Eu am spus-o nu o dată. Comasăm filialele. Acele care au un număr de angajați mai mic le comasăm cu altele. Acele persoane care de acum au ajuns la vârsta pensionară înaintată, le mulțumim pentru activitate și ei pleacă la odihnă. Ne pregătim de iarnă, încercăm să vedem cum să ne mutăm pe iarnă, ca să fim mai mulți împreună, ca să putem conserva anumite edificii, ca să nu cheltuim pentru agentul termic.”
Amintim că săptămâna trecută, sindicatele din domeniul feroviar au trimis o scrisoare oficială prim-ministrului țării, Dorin Recean, prin care au cerut intervenția guvernului în rezolvarea crizei financiare din cadrul CFM. Atât purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, cât și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, au declarat că întreprinderea trebuie să-și achite singură datoriile salariale și să recurgă la optimizări pentru reducerea cheltuielilor.
Exclusiv TV