Criza salarială la Calea Ferată continuă

31.07.2024, 18:21
Criza salarială la Calea Ferată a Moldovei continuă. O bună parte dintre angajații întreprinderii încă nu și-au ridicat salariile pentru luna martie. Restanţele salariale depăşesc o sută de milioane de lei, anunță sindicaliștii feroviari. Din cauza crizei de la întreprindere, sute de angajați ai CFM au demisionat în ultimele luni. Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că se caută soluţii pentru această problemă.

Potrivit președintele Federației Sindicale a Feroviarilor, Ion Zapororajan mai puțin de jumătate dintre angajații Întreprinderii de Stat „Calea Ferată a Moldovei” şi-au primit salariile abia pentru luna martie. Astfel, restanţele salariale la această întreprindere depăşesc 130 de milioane de lei. Liderul sindical susține că, din cauza reținerilor mulți feroviari demisonează. În prezent, salariul mediu lunar al unui angajat la Calea Ferată este de opt mii de lei.

ION ZAPOROJAN, președintele Federației Sindicale a Feroviarilor: "22 de sucursale din 35 au primit pentru luna martie, 13 încă nu au primit. Se mai duc, se mai eliberează mulți. - Câți au plecat până acum? - 700 de oameni în vreo trei luni. - Și ca continua acest exod? - Da, păi omul are de hrănit familia. Eu nu știu, statul nu se gândește dacă le trebuie calea ferată sau nu le trebuie, dar să ne chinuie așa deja peste nouă ani de zile. Ori spuneți că nu trebuie și închideți-o și gata".

Președintele Federației Sindicale a Feroviarilor, Ion Zaporojan, califică situația de la CFM ca fiind una extrem de critică, în contextul în care fluxul de mărfuri continuă să se micșoreze. Criza a pornit odată cu începerea războiului rus în Ucraina. Oficialul a subliniat că, doar în primele trei luni curent, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, transportul feroviar de mărfuri a scăzut de la peste 200 de mii de tone la puțin peste 160 de mii de tone.

Ministrul Infrastructuri și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că problema de la CFM continuă să fie în vizorul autorităților, iar în acest sens se caută soluții.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructuri și Dezvoltării Regionale: "Acum, din câte cunosc, se închide luna martie. Deci ce putem spune foarte clar este că nu se acumulează datorii suplimenatre la salarii. Rămân aceleaşi patru luni care nu au fost achitate şi care se trag încă de anul trecut, iar aproape în fiecare lună oamenii îşi primesc un salariu lunar. Compania face tot posibilul ca împreună cu APP-ul ca să găsească soluţii pentru achitarea și a celor patru luni acumulate din anul trecut".

Directorul Agenţiei Proprietăţi Publice, Roman Cojuhari, a declarat anterior că pentru a echilibra situaţia financiară a căii ferate mai multe bunuri ale întreprinderii urmează să fie scoase la licitaţie, iar din banii obţinuţi se vor achita salariile. Probleme salariale au existat și anterior la întreprindere. În anii 2020 și 2021, CFM a fost la un pas de faliment din aceeași cauză, iar angajaţii întreprinderii de stat nu şi-au primit salariile chiar şi o jumătate de an. Restanțele depășeau suma de 150 de milioane de lei. Atunci reprezentanții Căii Ferate invocau aceeași problemă - reducerea traficului de mărfuri.

Exclusiv TV