Spațiile comerciale din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău ar putea fi date în chirie până la sfârșitul lunii august, în condițiile în care licitația nu va fi din nou anulată. Asigurările vin din partea directorului Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari. În cadrul unei emisiuni televizate, oficialul a menționat că licitația urmează să fie relansată după ce, modificările legislative privind bunurile nepasibile privatizării va fi publicată în Monitorul Oficial.
După ce Aeroportul Chișinău a revenit în proprietatea statului, autoritățile au organizat trei licitații pentru închirierea spațiilor comerciale din aerogară, toate însă s-au soldat cu eșec. Două concursuri au fost anulate din cauza numărului insuficient de dosare și neprezentarea documentelor necesare de către o companie, iar a treia a fost sistată pe termen nedeterminat, după o decizie a Curții a Constituționale privind neconstituționalitatea unor modificări legislative privind obiectele de stat nepasibile privatizării. Săptămâna trecută, Parlamentul a adoptat din nou modificările la anexa Legii privind administrarea și deetatizarea proprietății publice. Documentul include și Aeroportul Internațional Chișinău în lista acestor bunuri. În aceste condiții, spațiile comerciale din cadrul aerogării ar putea fi date în locațiune până la finele verii, în condițiile în care o nouă licitație va fi dusă pînă la final, susține directorul Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari.
ROMAN COJUHARI, directorul Agenției Proprietății Publice: "Dacă să estimăm, depinde când va fi publica în Monitorul Oficial, aproximativ o săptămână după publicarea în Monitorul Oficial, poate mai mult, ca să fie finisată licitația lansată. Plus, 15 zile prelungit conform cadrului legal și după asta licitația propriu zisă și desemnarea câștigătorului, asta ar fi pe la sfârșitul lunii august".
Noua licitație va păstra condițiile anterioare. Spațiile expuse spre locațiune vor fi împărțite în două loturi - magazinele din zona de Travel Retail și restaurantele din zona de Food and Beverages. De asemenea, ofertanții trebuie să își demonstreze activitatea la 7 aeroporturi, iar termenul contractului de locațiune va fi de 5 ani. Directorul Agenției Proprietății Publice susține că regulile de închiriere au fost schimbate după a doua licitație, la solicitarea companiilor mari care vor să investească în Aeroportul de la Chișinău. Oficialul a amintit că, la ultimele două licitații a depus dosarul o singură companie - Lagardere din Franța. Dacă și la viitorul concurs va rămâne un singur dosar, acesta ar urma să fie prelungit conform legii.
Reprezentanții actualei guvernări insistă pe organizarea cât mai rapide a unui nou concurs pentru închirierea spațiilor comerciale din Aeroport. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că cele trei concursuri anterioare au fost anulate inclusiv din cauza implicării actualilor chiriași, care ar fi din anturajul politicianului condamnat, Ilan Șor. Speakerul a subliniat că doar în 2022, profitul acestora din aceste spații au fost de peste 140 de milioane de lei.
Din cauza aflării sale în afara țării, nu am putut obține o reacție a lui Ilan Șor la acuzațiile președintelui Parlamentului. Amintim că, spațiile comerciale din incinta aeroportului, cunoscute și ca zona Duty Free au fost scoase la licitație în 18 ianuarie 2024, după ce Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în proprietatea statului la sfârșitul lunii martie 2023.
Exclusiv TV