Restricțiile privind fumatul în spațiile publice, vor fi extinse și pentru țigările electronice și narghilele. Inițiativa legislativă a fost elaborată de ministerul Sănătății, care, mai prevede interzicerea comercializării țigărilor cu arome din 2026. Declarația a fost făcut de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei emisiuni televizate.
Fumatul în spațiile publice, precum terase, stații de așteptare și parcuri de distracții, va fi interzis și pentru țigările electronice sau vape-urile cu arome. Proiectul de lege care vizează acest lucru urmează să fie prezentat în scurt timp Guvernului spre aprobare. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco declară că nu există țigări mai puțin nocive, vipe-urile cu vapori și arome, fiind chiar mult mai toxice.
ALA NEMERENCO, ministra Sănătății: ”Este fals faptul că țigareta electronica sau tutunul încălzit este mai puțin nociv decât țigara obișnuită. Atunci când nicotina este dusă de vapor, apă, ea neapărat va fi mai grea și va cădea în epiteliu sau bronhii, va ajunge mult mai ușor. Mai mult decât atât, aici este nicotină. Este nicotină extrasă din tutun sau este nicotină sintetică.”
Nemernco declară că sunt și medici care, contra unor sume mari de bani, promovează fumatul țigărilor electronice ca fiind o alternativă mai puțin nocivă. Potrivit noului proiect de lege, angajații medicali nu vor mai avea dreptul să promoveze astfel de falsuri.
Potrivit cercetărilor, pe an ce trece, tot mai mulți tineri și chiar adolescenți folosesc țigări electronice cu arome. Acestea fiind foarte toxice și pot provoca diverse leziuni pulmonare grave. Inclusiv din acest motiv, din 2026, în Moldova va fi interzisă comercializarea țigărilor cu arome, iar în spațiile deschise va fi interzis fumatul sub orice fel.
ALA NEMERENCO, ministra Sănătății: ”Noi am modificat la lege un articol care se referă la tutun și din anul 2026, în țară nu se vor mai comercializa țigaretele electronice cu arome. Vreau să vă spun că fumatul pasiv provoacă o mortalitate foarte înaltă. Vom avea semne peste tot. Dacă până acum semnul interzis era doar țigareta din care ieșea fum, acum ne propunem să avem toate tipurile de țigarete sub semnul interzis.”
Potrivit unui studiu, anual, în Republica Moldova, mor din cauza consumului de tutun aproximativ 6 mii de persoane. Circa 50% dintre fumători mor prematur, adică în medie, cu 14 ani mai devreme. Un studiu național realizat în 2021, arată că 30 la sută dintre moldovenii de vârsta adultă se declară fumători.
Exclusiv TV