Recensământul a ajuns la final: câte persoane și locuințe au fost recenzate

9.07.2024, 18:05
7 iulie a fost ultima zi în care persoanele au mai putut fi recenzate. Datele preliminare arată că au fost chestionate 2 milioane 448 de mii de persoane și un milion 655 de mii de locuințe. Asta înseamnă că numărul populației este mai mic decât în 2014, când au fost înregistrați peste două milioane 800 de mii de locuitori ai țării. Aproape patru mii de cetățeni au refuzat să participe la măsurările statistice din acest an, iar 50 deja s-au ales cu procese verbale. Primele rezultate ale recensământului vor fi prezentate la sfârșitul anului curent.

OLEG CARA, directorul general al Biroului Național de Statistică: „Conform datelor recenzării, sunt două milioane 448 de mii de persoane recenzate. Aici, vreau să scot în evidență că aici pot fi și dublări, pe de o parte. Pe de altă parte, sunt locuințe încă fără contact. Datele finale vor fi diferite. Anume, pentru a completa datele de recensământ, vor fi evaluate surse din date administrative, cum este Registrul de Stat al Populației, date privitor la salarizare, traversare de frontieră și aceste date vor fi utilizate și analizate la prelucrarea datelor și completarea datelor de recensământ.”

În același timp, aproape 10 mii de persoane au refuzat să răspundă la întrebările recenzorilor, însă o bună parte dintre ei au fost convinși să partipe la exercițiul statistic. Astfel, doar 3.900 au rămas ferme pe poziția lor. Până acum, au fost întocmite 50 de procese verbale. În același timp, unii cetățeni au răspuns la întrebări, dar au refuzat să prezinte datele din buletin.

Pe parcursul celor trei luni de chestionare, recenzorii s-au confuntat cu diverse situații. Unii cetățeni au fost binevoitori și amabili, alții i-au agresat și alungat de la poartă. În 36 de cazuri a fost necesară intervenția poliției.

GABRIELA LUNGU, recenzoare: „Alungată de la ușă e puțin spus. Am avut situații când încercau să ne apuce de mâini, să ne tragă, să ne împingă, să asmuțe câinii asupra noastră, pentru că au și câini de companie. Dar, ce s-a întâmplat acum în recensământ, este foarte important pentru toată lumea.”

Partenerii care au sprijinit desfășurarea recensământului în țara noastră, susțin că acest exercițiu este extrem de important și pentru parcursul de aderare al țării noastre la Uniunea Europeană, încât capitolul 18 de negociere a legislației naționale cu cea a UE, se referă la statistici.

JAN DEMIDOVITS-MEKELAINEN, reprezentant al Delegației Uniunii Europene: „Uniunea Europeană recunoaște rolul critic al recensământului pentru implementarea și elaborarea politicilor necesare. Iată de ce, UE demonstrează angajamentul său continuu pentru consolidarea statisticilor Republicii Moldova. Pentru acest exercițiu al Populației și Locuințelor, UE a oferit sprijin de două milioane de euro.”

Secretarul general al Guvernului, Artur Mija, a declarat că finalizarea recenzării este un punct de pornire pentru dezvoltarea comunităților.

ARTUR MIJA, secretarul general al Guvernului: „Datele obținute ne vor ajuta să proiectăm mai bine infrastructura, să modernizăm educația, să îmbunătățim serviciile sociale și de sănătate și să luăm decizii bazate pe necesitățile oamenilor.”

Recensământul Populației și al Locuințelor s-a desfășurat în perioada 8 aprilie - 7iulie 2024. Biroul Național de Statistică va desfășura și ancheta postrecenzare în perioada 15 iulie-11 august curent, care are drept scop evaluarea activității de recenzare, inclusiv estimarea gradului de acoperire și a erorilor de conținut a datelor. Primele rezultate de recensământ vor fi diseminate la sfârșitul anului 2024, iar rezultatele finale detaliate, inclusiv pe grupă de vârstă, sex, localitate, vor fi publicate până la finele anului 2025.

Exclusiv TV