Fostul premier Ion Chicu va candida la alegerile pentru funcția de președinte

24.06.2024, 12:48
Lista potențialilor candidați pentru funcția de președinte al Republicii Moldova se mărește. Fostul Premier, Ion Chicu a fost desemnat de Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, pe care îl conduce, drept candidat pentru cursa electorală din toamnă.

Decizia privind participarea la alegerile prezidențiale din luna octombrie curent a fost aprobată de Consiliul Polinic al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, care s-a întrunit pe 23 iunie.

VLADIMIR CHILEȚCHI, membru al PDCM: Sistemul de partide produce în mod obișnuit un președinte de țară. În modul acesta, PDCM cu notorietate crescută să treacă drept indiferent, este principalul lucru de care trebuie să te ferești atunci când pornești într-o luptă electorală. Situația politică de actualitate indică că, politicianul Chicu trebuie să-și asume lupta pentru funcția supremă în statul Republica Moldova.

Fostul Premier, Ion Chicu, a menționat într-un mesaj pe rețelele de socializare că-și asumă angajamentul să depună toate eforturile pentru victorie în scrutin. Totodată, Ion Chicu a anunțat că formațiunea pe care o conduce va boicota referendumul pro-Uniunea Europeană.

„Consiliul Politic Național al PDCM a decis boicotarea referendumului prin neparticipare în campania de promovare a acestuia și îndeamnă cetățenii Republicii Moldova să nu se lase atrași în jocurile periculoase ale guvernării actuale pentru existența de mai departe ale statului nostru”, se mai arată în mesajul lui Ion Chicu.

Anterior, fostul Premier Chicu a lansat discuții cu alte partide parlamentare și extraparlamentare pentru desemnarea unui candidat unic la alegerile prezidențiale din toamnă. Amintim că până acum și-au mai anunțat intenția de a candida la prezidențiale actuala șefă a statului, Maia Sandu, liderul PLDM, Vlad Filat, fostul vicepremier Andrei Năstase și liderul formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi. Scurtinul prezidențial se va desfășura pe 20 octombrie curent, zi în care va avea loc și referendumul privind parcursul european al Republicii Moldova. În cazul unui succes al votului, Constituția țării va fi suplinită cu acest deziderat, care va deveni parte a Legii supreme și obligatorie pentru guvernările ulterioare. Reprezentanții actualei guvernări au insistat pe organizarea plebiscitului în aceeași zi cu alegerile pentru a asigura o participare la mare la vot.

Exclusiv TV