Comisia Europeană pune la dispoziția statelor membre peste 600 de mii de doze de vaccinuri împotriva gripei aviare. Produsele de imunizare sunt procurate în comun de Autoritatea pentru Pregătire şi Răspuns în caz de Urgenţă Sanitară din cadrul comisiei, 15 state din UE şi Spaţiul Economic European. Dozele sunt destinate celor mai expuşi la potenţiale transferuri de gripă aviară de la vietăți, cum ar fi lucrătorii din fermele de păsări de curte şi medicii veterinari. Potrivit autorităților europene primele livrări sunt destinate Finlandei. Vaccinul este singurul preventiv împotriva gripei aviare autorizat în prezent în Uniunea Europeană.
Autoritatea pentru Pregătire şi Răspuns în caz de Urgenţă Sanitară din cadrul Comisiei Europene a semnat, marţi, în numele statelor membre participante, un contract-cadru comun de achiziţii publice pentru furnizarea a până la 665.000 de doze de vaccinuri Seqirus împotriva gripei aviare. Documentul prevede și o opţiune pentru alte 40 de milioane de doze pe durata contractului, se menționează într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.
"Deşi ameninţarea gripei aviare pentru populaţia generală rămâne scăzută, trebuie să protejăm persoanele expuse unui risc mai ridicat, cum ar fi păsările de curte şi lucrătorii agricoli sau anumiţi medici veterinari. Astăzi anunţăm un acord în numele ţărilor participante pentru a asigura accesul la peste 40 de milioane de doze de vaccin împotriva gripei aviare. Suntem pregătiţi să luăm măsuri suplimentare în cazul în care situaţia va evolua în viitor," - a declarat comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides.
Transporturile sunt în prezent în curs de pregătire în Finlanda pentru vaccinarea imediată a lucrătorilor expuşi riscului de expunere, la cererea statului membru. Vor urma expedierile către alte ţări participante. Scopul vaccinului este de a preveni răspândirea sau potenţialele focare de gripă aviară în Europa, protejând cetăţenii.
Vaccinul este singurul preventiv împotriva gripei aviare zoonotice autorizat în prezent în UE. Cincisprezece state membre ale UE şi SEE participă la această achiziţie voluntară. Contractul permite fiecărei ţări participante să ia în considerare contextul său de sănătate publică şi să comande vaccinuri în funcţie de nevoile naţionale. Aceste acţiuni vin după o răspândire explozivă a unei noi tulpini a virusului gripei aviare, care a apărut la finele lui 2020 şi a provocat un număr fără precedent de decese în rândul păsărilor sălbatice şi domestice şi care a început să infecteze şi numeroase specii de mamifere. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, recent, primul caz de deces a unui om din cauza gripei aviare. Este vorba despre un bărbat din Mexic. Totuși, OMS a specificat că este vorba despre gripa aviară de tip H5N2 și nu H5N1 care se atestă la păsări și animale.
Exclusiv TV