La Chișinău va fi construit un stadion național

11.06.2024, 16:30
Republica Moldova ar putea avea un stadion republican cu standarde internaționale peste cinci ani. Promisiunea vine din partea autorităților, care au prezentat, astăzi, proiectul. Stadionul va avea până la 25 de mii de locuri pentru spectatori și până la 1800 locuri de parcare. Grandioasa construcție ar putea fi ridicată lângă Arena Chișinău, în orașul Stăuceni din suburbia capitalei și va costa peste 85 de milioane de euro.

Guvernul se angajează ca în următorii 5 ani să construiască un stadion național de categoria 4 UEFA și care va avea o suprafață de 60 de mii de metri pătrați desfășurați. Cât privește locul construcției, în cadrul studiului de prefezabilitate, au fost analizate 5 potențiale locații, iar zona cea mai avanatajoasă ar fi în orașul Stăuceni, lângă Arena Chișinău.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: ”În urma studiului de prefezabilitate, terenul din Stăuceni, de lângă Arena Chișinău a acumulat cele mai multe puncte. Și a fost evidențiat ca fiind cel mai potrivit pentru zona construcției. Menționez că acest lucru nu înseamnă și o decizie finală. Studiul de fezabilitate va oferi mai multă claritate și un răspuns final. Stadionul național va avea toată infrastructura necesară pentru un stadion de categoria 4 UEFA.”

Potrivit studiului de prefezabilitate, stadionul va dispune de un teren de joc echipat cu sistem de drenaj, tribune și o copertină, care să acopere toate scaunele pentru spectatori. De asemenea, sunt prevăzute săli de antrenament, vestiare, cabinete medicale și tribune speciale pentru presă. Vor fi amenajate și aproximativ 1800 de locuri de parcare. Costul total al proiectului este estimat la 85 de milioane de euro.

Prin acest proiect de susținere a sportului, autoritățile își propun să creeze noi locuri de muncă, să dezvolte turismul și, în rezultat, economia țării.

LEONID OLEINICENCO, președintele Federației Moldovenești de Fotbal: ”Estimările noastre arată că într-un an, am putea aduce în Republica Moldova circa 20 de mii de turiști sportivi care vor accesa servicii hoteliere, horeca, alimentație și alte servicii în mărime de minim 6 milioane de euro.”

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: ”Construcția stadionului național face parte dintr-un efort mai larg al guvernului de a susține și promova sportul. Vorbim aici și despre dublarea burselor pentru sportivii de performanță în ultimii ani, creșterea finanțării sportului în ansamblu, investițiile în infrastructura sportivă pe care le face guvernul în special pentru liceul republican sportiv și centrul sportiv de pregătire a loturilor olimpice.”

În scurt timp, ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale urmează să inițieze procedura de elaborare a studiului de fezabilitate, care va dura maximum un an, după care va urma proiectarea și construcția Stadionului Național, responsabil de realizarea proiectului fiind Guvernul. Amintim că, Republica Moldova nu are un stadion republican de mare capacitate din anul 2007. Guvernul Tarlev de atunci a anunțat reconstrucția stadionului republican, care urma să se transforme într-o arenă modernă cu 20 de mii de locuri și mii de locuri de parcare. Proiectul a eșuat din cauza prețului mare de aproximativ 100 de milioane de euro, pe care Guvernul nu și le-a putut permite. În prezent, terenul cu o suprafață de cinci hectare ar putea fi achiziționat de Statele Unite pentru o nouă ambasadă.

Exclusiv TV