Avionul vicepreședintelui din Malawi s-ar fi prăbușit în pădure

11.06.2024, 14:23
Un avion s-a prăbușit, iar altul a evitat un accident ca prin minune. Sunt două incidente aviatice, care a avut loc zilele trecute, în diferite zone ale lumii. În primul caz, o aeronavă care-l transporta pe vicepreședintele Malawi, o țară din sud-estul Africii, s-a prăbușit, luni dimineață, la scurt timp după ce a dispărut de pe radare. În același timp, un alt avion, care a decolat din Spania, a fost ciuruit la propriu de o furtună de gheață.

Malawi este în doliu. O aeronavă a Forțelor de Apărare ale țării, care-l transporta pe vicepreședintele țării, Saulos Klaus Chilima, în vârstă de 51 de ani și alte nouă persoane, s-a prăbușit luni dimineață, la scurt timp după ce a dispărut de pe radare. Operațiunile de salvare au fost imediat demarate, iar după ore de căutări aeronava a fost localizată într-o pădure din țară. Din păcate, toți cei aflați la bord au decedat în accident, au menționat autoritățile, fără însă a oferi detalii privind cauzele tragediei.

LAZARUS CHAKWERA, președintele din Malawi: "În această dimineață o aeronavă a Forțelor de Apărare din Malawi, a părăsit aerodromul și a aterizat pe aeroportul internațional la 7:48, pentru a-l transporta pe onoratul vicepreședinte, care urma să participe la funeraliile fostului general și ministru al Justiției. La ora 9:17, aeronava a decolat de la aeroportul internațional cu vicepreședintele și alte nouă persoane la bord. La sosire, pilotul nu a putut ateriza din cauza vizibilității slabe, cauzate de vremea rea. Autoritățile aeronautice au recomandat echipajului să se întoarcă la Lilongwe, dar autoritățile au pierdut contactul cu aeronava".

Între timp, o tragedie aviatică a fost evitată în Austria, acolo unde piloții au reușit să aducă la sol un avion, care a fost surprins, în zbor, de o furtună de gheață. Avionul, care zbura de pe Mallorca la Viena a aterizat forțat pe un aeroport din capitala Austriei. Aparatul de zbor a suferit avarii semnificative în partea din față, de unde s-a rupt o parte din botul avionului, iar parbrizul a fost spart de grindină. Avionul a fost surprins de o furtună în timpul apropierii de Viena, care, potrivit echipajului de cabină, nu era vizibilă pe radarul meteo. Potrivit pasagerilor, trecerea prin zona de furtună a durat aproximativ două minute. Din fericire, avionul cu 173 de pasageri și șase membri ai echipajului la bord a ajuns la sol în siguranță, iar pasagerii s-au ales doar cu sperietura.

Exclusiv TV