O nouă ședință eșuată a CMC. Aleșii locali nu au reușit nici astăzi să aprobe bugetul pe anul 2024

11.06.2024, 13:46
Fracțiunea PAS în Consiliul municipal Chișinău a încercat să bată palma cu aleșii locali socialiști pentru aprobarea bugetului municipal de alternativă, elaborat de aceasta. Cele două fracțiuni și consilierul DA, Victor Chironda s-au întrunit în ședința CMC, care nu s-a soldat cu niciun rezultat după o oră de discuții.

La ședința Consiliului municipal Chișinău, convocată de fracțiunea PAS, s-au prezentat 27 de consilieri din totalul de 51 de aleși locali. Subiectele propuse de reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate a fost adoptarea bugetului municipal pentru anul curent și aplicarea taxelor locale.

ZINAIDA POPA, președinta fracțiunii PAS în CMC: Vreau să asigur toți chișinăuienii de acuratețea, corectitudinea elaborării acestui proiect de decizie, care este orientat spre soluționarea problemelor oamenilor - diminuarea ambuteiajelor, transport calitativ, educație mai bună pentru copiii noștri în Chișinău, grupe cu program prelungit, asistenți personali, care vor avea siguranță în ziua de mâine.

În același timp, fracțiunea Partidului Socialiștilor a amintit că, proiectul bugetului municipal trebuie să fie elaborat de direcțiile responsabile din cadrul primăriei Capitalei. În această ordine de idei, socialiștii au observat că, nu au primit spre examinare proiectul bugetului municipal elaborat de PAS.

ALEXANDR ODINȚOV, vicepreședintele fracțiunii PSRM în CMC: Unul din principalele principii de activitate a CMC este consultarea fracțiunilor. Ați prezentat poziția Dvs cu privire la buget? Îl prezentați acum. Dar dacă vă doriți voturile noastre, cel puțin al meu, trebuie să venți la noi la consultații și să spuneți: dragă fracțiune, este clar că suntem oponenți idiologici, dar avem părerea noastră despre cum trebuie să se dezvolte orașul. Poate ele corespund.

DUMITRU IVANOV, vicepreședintele fracțiunii PAS în CMC: Invitația a fost transmisă la toți consilierii de a veni la discuțiile publice pe buget. Mai mult, eu cred că noi toți consilierii municipali avem un interes...- Nu mințiți, nu a fost nicio invitație!

În timp ce fracțiunile își prezentau pozițiile, consilierii municipali s-au mai rărit în sală și au rămas mai puțini de 26, numărul necesar pentru aprobarea deciziilor.

DUMITRU IVANOV, vicepreședintele fracțiunii PAS în CMC: Înțelegem că astăzi nu o să fim 26 în sală, din câte spun colegii. Haideți să vedem în altă zi în care vom continua ședința Consiliului municipal.

Fracțiunea Mișcării Alternativa Națională, care a lipsit de la ședința CMC, a calificat-o drept un show politic.

„Ședința” Consiliului Municipal de astăzi este o ședință și un document ilegal și în detrimentul intereselor cetățenilor din Chișinău. Este un show de prost gust marca PAS, venit să manipuleze opinia locuitorilor din Chișinău, să continue să creeze haos și să perturbeze activitatea Primăriei, la pachet cu hărțuirile prin Procuratură, CNA și alte organe de drept. Doar Executivul are dreptul de a elabora şi a propune Bugetul Municipal. Bugetul a fost prezentat şi publicat de Executiv şi au fost anunțate consultările. Faptul că au fost prezenți și alţi consilieri municipali, este decizia fiecăruia să participe la acțiunile ilegale propuse de PAS. Noi continuăm să muncim pentru oameni”, a scris vicepreședintele fracțiunii MAN, Grigore Bejenaru.

O zi mai devreme, șefa Direcției Finanțe a primăriei Capitalei, Olesea Pșenițchi, a anunțat că proiectul bugetului municipal Chișinău a fost elaborate și propus spre consultări publice. În același timp, funcționara a declarat că proiectul propus de PAS, care a fost analizat, ar încălca normele legale. Planificarea veniturilor ar fi supraestimată cu aproape 36% față de realizările anului precedent.

OLESEA PȘENIȚCHI, șefa Direcției generale Finanțe: ”Informez că proiectul de decizie în varianta propusă de fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate în Consiliul Municipal Chișinău este un proiect populist, neprofesionist, fără acoperirea cadrului legal și nu va putea fi introdus, balansat și publicat în sistemul informational de gestiune a finanțelor publice ce aparține ministerului Finanțelor și nu va putea fi executat.”

Consultările publice pe marginea proiectului bugetului municipal se desfășoară în perioada 12 – 21 iunie curent. Ulterior, acesta va fi propus Consiliului municipal Chișinău spre aprobare. Amintim că, în prezent municipiul Chișinău are un buget provizoriu. Anterior, Centrul Național Anticorupție a pornit o procedură de verificare dacă s-au admis abateri la emiterea dispoziției de aprobare a bugetului municipal provizoriu pentru 2024. S-a întâmplat după ce consilierii PAS au depus un demers în acest sens. Argumentul invocat de aleșii locali este că bugetul provizoriu nu poate fi modificat și trebuie să corespundă exact cu cel de anul trecut, pe când în actul Primăriei ar fi fost adăugate puncte noi.

Exclusiv TV