Sindicaliștii din sănătate cer creșterea salariilor

10.06.2024, 17:13
Sindicaliștii din sănătate cer majorarea salariilor lucrătorilor medicali cu 30 la sută, începând din 1 iulie. Ei au expediat o solicitare în acest sens către conducerea țării, în care menționează că, din cauza lefurilor mici angajații pleacă din sistem, fiind înregistrat un deficit considerabil de medici și asistenți medicali.

În scrisoarea Federației Sindicale „Sănătatea”, adresată conducătorilor țării, se menționează că, în pofida faptului că statul întreprinde mai multe măsuri, sistemul medical din țară se confruntă cu multiple provocări. În 2023, deficitul de cadre a fost de 2.000 de medici și 3.000 de asistenți medicali și moașe. În opinia liderilor sindicali, volumul mare de muncă și riscurile psihologice îi fac pe doctori să părăsească sistemul, iar unii dintre ei preferă să muncească în România, unde sunt remunerați mult mai bine.

„Conform prevederilor legislației în domeniul salarizării, angajaților din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală și celor finanțați din bugetul de stat, un medic specialist în asistența medicală urgentă prespitalicească, cu o vechime de până la 10 ani, beneficiază de un salariu de funcție de 12.020 de lei sau 9775,42 lei net, un medic de familie beneficiază lunar de un salariu net de 11.942,21 lei, un asistent/asistentă medical/ă de doar 7.149,96 lei, salarii care sunt mult mai inferioare decât cele acordate medicilor și asistenților medicali din România, motiv pentru care mulți dintre tineri preferă să se angajeze în țara vecină.”

Solicitarea sindicaliștilor este adresată în ajunul Zilei lucrătorului medical și farmacistului, marcată în a treia duminică a lunii iunie. Responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății nu ne-au răspuns la mesaje pentru un comentariu. În același timp, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că va reveni cu un comentariu după ce va analiza revendicările sindicaliștilor. Potrivit Federației Sindicale „Sănătatea”, la 31 decembrie 2023, în instituțiile medicale din subordinea Ministerului Sănătății activau 9.830 de medici și 18.672 de angajați cu studii medii de specialitate. Statisticile oficiale arată că asigurarea cu cadre medicale la 10 mii locuitori rămâne în continuare insuficientă și reflectă lipsuri și tendințe îngrijorătoare.

Exclusiv TV