Primăria vine cu proiectul bugetului municipal pentru anul curent

10.06.2024, 16:29
Primăria Capitalei vine, la o distanță de șase luni din momentul în care trebuia să fie adoptat deja, cu proiectul bugetului municipal pentru anul curent. Proiectul publicat pentru consultări publice, care vor dura până pe 14 iunie, prevede venituri totale de 7,5 miliarde de lei și cu un deficit bugetar de peste 644 de milioane. Între timp, consilierii din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate au venit cu propriul buget alternativ care, zic ei, este orientat spre necesitățile oamenilor. Responsabilii din cadrul municipalității l-au calificat drept un document populist.

Proiectul bugetului municipal pentru anul 2024, care trebuia să fie adoptat încă la finele anului trecut, a fost publicat pe data de 31 mai, pe pagina site-ul oficial al primăriei Chișinău pentru consultări publice. În cadrul ședinței operative a serviciilor primăriei, Șefa Direcției generale Fiananțe, Olesea Pșenițchi a prezentat principalii indicatori care au stat la baza elaborarării proiectului.

OLESEA PȘENIȚCHI, șefa Direcției generale Finanțe: ”Partea de venituri, executivul a estimat-o la suma totală de 7 miliarde 564.9 milioane lei, inclusiv transferul de la bugetul de stat în sumă de 3 miliarde 955.7 milioane lei. Cheltuieli – 8 miliarde 209.6 milioane lei și deficit bugetar în sumă de 644.7 milioane lei. Ceea ce constituie 6.85% din suma totală de cheltuieli.”

Documentul va fi supus consultărilor și dezbaterilor publice până pe data de 14 iunie. Între timp, consilierii municipali din fracțiunea PAS vin cu un buget de alternativă.

ZINAIDA POPA, președinta PAS în Consiliul Municipal Chișinău: ”Principalele linii bugetare sunt în primul rând pentru drumuri și transport, aici am mărit bugetele de 3 ori. Am diminuat cheltuielile pentru programe culturale, diasporă, protocol, odihnă, dar în schimb, am alocat mai mulți bani pentru tineret și sport. Suburbiile sunt o prioritate pentru noi și continuăm să credem că integrarea lor în dezvoltarea de ansamblu a municipiului este o prioritate, de aceea am mărit de 3 ori bugetele pe care le vom aloca pentru suburbiile municipiului.”

De altă parte, șefa Direcției Finanțe, Olesea Pșenițchi a declarat că proiectul propus de PAS, care a fost analizat, ar încălca normele legale. Planificarea veniturilor ar fi supraestimată cu aproape 36% față de realizările anului precedent.

OLESEA PȘENIȚCHI, șefa Direcției generale Finanțe: ”Informez că proiectul de decizie în varianta propusă de fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate în Consiliul Municipal Chișinău este un proiect populist, neprofesionist, fără acoperirea cadrului legal și nu va putea fi introdus, balansat și publicat în sistemul informațional de gestiune a finanțelor publice ce aparține ministerului Finanțelor și nu va putea fi executat.”

Consilierii PAS din CMC dezmint informațiile și spun că la elaborarea bugetului s-a ținut cont de circulara Ministerului Finanțelor și de politica bugetar fiscală pentru anul 2024. Totodată, au fost desfășurate peste 10 discuții publice cu societatea civilă, mediul de afaceri și reprezentanți din diverse domenii conexe. Amintim că, în prezent municipiul Chișinău are un buget provizoriu. Anterior, Centrul Național Anticorupție a pornit o procedură de verificare dacă s-au admis abateri la emiterea dispoziției de aprobare a bugetului municipal provizoriu pentru 2024. S-a întâmplat după ce consilierii PAS au depus un demers în acest sens. Argumentul invocat de aleșii locali este că bugetul provizoriu nu poate fi modificat și trebuie să corespundă exact cu cel de anul trecut, pe când în actul Primăriei ar fi fost adăugate puncte noi.

Exclusiv TV