BAC 2024: Absolvenții liceului susțin proba de examen la limba de instruire

7.06.2024, 14:21
Emoții mari pentru absolvenții claselor a 12-a. Peste 15.300 de candidați au susținut, astăzi, examenul la limba de instruire. Elevii spun că s-au pregătit minuțios și speră să obțină o notă mare. Unii declară că au stat toată noaptea cu cartea în mână. După ce au ieșit din sala de examene, candidații au spus că cele mai mari bătăi de cap le-au dat-o proba de creativitate.

Emoționați, dar siguri că vor scrie testarea pe o notă bună. Așa au venit de dimineață absolvenții de liceu la centrele de examinare.

EL: „ - Clar că sunt emoții, dar pregătirea noastră întrece emoțiile. Suntem destul de bine pregătiți de BAC. - La care disciplină aveți cele mai mari emoții? - Cred că la limba și literatura română. - De ce? - Este mai mult de scris, sunt mai multe variabile de luat în calcul. Dar, în general, o să fie bine, credem noi.”

EA:„- La limba română nu avem atât de mari emoții, pentru că este puțin mai ușor, pe când celelalte sunt mult mai dificile. - Te aștepți să iai nota maximală? - Nu, nota maximală nu, dar sper la un 8 sau 9.”

EL: „- Prea multe emoții. - Dar vă simțiți pregătit? Credeți că veți scrie bine? - Sigur că mă simt pregătit. - Care este disciplina care vă dă cele mai mari bătăi de cap sau la care aveți cele mai mari emoții? - La limba română, acum. - De ce? - Așa, mai rău cu româna stau. Sunt alolingv. Toată noaptea am stat cu cartea. Cu cartea am dormit ieri, alaltăieri. - Ce notă crezi că vei obține? - 10.”

Ușa liceului a fost încuiată la ora 09:00, iar elevii au avut la dispoziție 3 ore pentru a-și demonstra cunoștințele la limba și literatura română. Ca și în anii precedenți, candidații au fost verificați la intrare cu detectoare de metal, iar procesul de examinare a fost supravegheat de camerele video.

Alături de elevi au fost părinții, profesorii și diriginții, care le-au ținut pumnii până au ieșit din sala de examene.

EA: „Vrem să-i calmăm. Am vorbit exact acum cu un elev. Îmi spune că a luat patru calmante. Și zic chiar ai avut nevoie? - Zice da, e emoționant. E primul examen. Normal că au emoții. Acum, ce putem face pe ultima sută de metri, e să venim și să-i susținem cu prezența noastră.”

Unii elevi spun că testarea li s-a părut ușoară, în timp ce pentru alții marea bătaie de cap a fost eseul.

EA:„- A fost mai complicat eseul. O temă destul de subtilă, dar cine s-a pregătit, știa. - Ce temă a fost mai exact? - Despre bunurile materiale și valoarea pentru om. - Ai scris tot? - Da, da. - Ce notă crezi că vei obține? - 7,8.”

EL: „- Textul a fost de genul dramatic. Nu a fost nimic greu. - Dar eseul? - Eseul despre dragoste. - V-a fost ușor să scrieți? - Da. - Ați scris tot sau ați lăsat câteva spații libere? - Am lăsat câteva spații libere, că nu prea aveam idei. - Unde cel mai complicat vi s-a părut? - La eseu, cu operele. Nu prea le-am studiat. - Dar ce opere ați avut? - La eseu? - Da. - Era posibil de scris și „Enigma Otiliei”, „Mara”, dar dacă nu le-am studiat.”

EA: „ - Stați că am emoții. - E și normal, primul examen. - Da, am avut figuri de stil, mai multe texte de recapitulat. Cel mai complicat...sincer, totul într-o oarecare măsură e complicat. - Pe ce notă credeți că ați scris? - 7, 8.”

EA: „Am avut de rezolvat un eseu argumentativ. Am avut de scris o invitație și deja exerciții în baza la text. - Pe ce notă credeți că ați scris? - Sper la 9.”

Următorul examen va avea loc pe 11 iunie, la limba străină.

Exclusiv TV