Parlamentul a votat atragerea împrumutului de la FMI în valoare de 160 mln dolari

6.06.2024, 17:55
Fondul Monetar Internațional va acorda țării noastre asistență financiară prin intermediul mecanismului de finanțare pentru reziliență și durabilitate. Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege privind atragerea împrumutului de stat extern din partea FMI în sumă de aproximativ 160 de milioane de dolari. Deputații din opoziție au reproșat guvernării că se împrumută excesiv, iar banii nu sunt pentru investiții, ci pentru promovarea reformelor.

Proiectul de lege privind atragerea împrumutului de stat extern din partea Fondului Monetar Internațional prevede alocarea a 129,3 milioane de drepturi speciale de tragere, echivalentul a aproximativ 160 milioane de dolari. Banii vor fi utilizați pentru finanțarea necesităților bugetului de stat. Împrumutul va fi acordat țării noastre pentru o perioadă de 20 de ani.

VLADIMIR ARACHELOV, secretar de stat al Ministerului Finanțelor: „Noul program are ca scop sprijinirea eforturilor țării noastre de a spări reziliența la șocurile climatice, implementa reforme în sectorul energetic și asigura mobilitatea unii finanțări durabile. Întru recepționare a resurselor financiare din acest fond, Republica Moldova urmează să realizeze 12 măsuri de reformă, împrumutul respectiv fiind divizat în patru tranșe, iar durata programului este de 22 luni.”

Deputați din opoziție au observat că Guvernul se împrumută prea mult.

ALLA DAROVANNAIA, deputată, fracțiunea BCS: „Deci, acest credit de 129,3 milioane DTS nu este pentru investiții. Este în special pentru promovarea unor reforme. Corespunzător, acest credit nu o să aducă încasări în buget. Zece ani perioadă de grație. Spuneți-mi, vă rog, aveți vreo prognoză, vreum plan ce va fi peste 10 ani și cum Guvernul cela care va fi peste 10 ani va rambursa toate aceste credite, că nu este ultimul care se accesează în ultimul timp?”

VLADIMIR ARACHELOV, secretar de stat al Ministerului Finanțelor: „Ministerul Finanțelor, prin politicile sale, inclusiv prin programul de gestionare a datoriei publice, are mecanisme de monitorizare și de evaluare a riscurilor pe termen mediu pentru acoperirea datoriei de stat.”

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a explicat că banii vor fi direcționați în patru domenii de reformă, inclusiv pentru investiții de eficiență energetică rezidențială, dar și consolidarea rezilienței sectorului financiar.

RADU MARIAN, președintele Comsiei economie, buget și finanțe: „De exemplu, noi avem o problemă cu eficiența energetică a blocurilor de locuit. Când vom avea în mai multe blocuri de locuit sisteme de încălzit centralizat orizontal, atunci, evident, o să scadă și facturile, va crește și eficiența energetică. Un exemplu de proiect pe care noi vom putea să-l finanțăm cu aceste fonduri. Dacă d-stră nu înțelegeți că asta duce și la investiții și la economie, atunci îmi pare rău.”

Proeictul a fost adopat în prima lectură cu 57 de voturi ale majorității parlamentare.

Exclusiv TV