Premierul slovac a făcut primele declaraţii publice după ce a fost împușcat

6.06.2024, 15:26
Premierul slovac, Robert Fico, a făcut primele declaraţii publice după ce a fost împușcat la jumătatea lunii mai. Într-un mesaj video, oficialul spune că şi-ar putea relua treptat activitatea în săptămânile următoare şi că îl iartă pe cel care a încercat să-l ucidă. El l-a numit pe asasinul său drept un mesager al urii opoziției.

ROBERT FICO, premierul Slovaciei: „Nu simt nicio ură în raport cu cel care m-a asasinat. Nu voi întreprinde nicio măsură legală și nici nu voi cere despăgubiri. Îl iert și îl las să mediteze în capul său asupra a ceea ce a făcut și de ce a făcut-o. Este evident că a fost doar un mesager al răului și al urii politice pe care opoziția politică și frustrată l-a dezvoltat în Slovacia într-o proporție incontrolabilă.”

Premierul a declarat că, dacă totul va decurge conform așteptărilor medicilor, își va putea relua, treptat, activitatea la sfârșitul lunii iunie.

ROBERT FICO, premierul Slovaciei: „Opoziția față de un politician cu care nu sunteți de acord nu se rezolvă prin împușcarea lui. Dimpotrivă. Aș dori să-mi exprim convingerea că toată durerea prin care am trecut și prin care încă trec va servi ceva bun. Oamenii pot vedea cu ochii lor ce lucruri groaznice se pot întâmpla, dacă cineva nu este capabil să concureze democratic și să respecte alte opinii.”

Amintim că premierul slovac, în vârstă de 59 de ani, a fost împușcat în plină stradă pe 15 mai, când a ieșit în mulțime după o ședință a Guvernului, desfășurată în orașul Handlova. Un individ înarmat și aflat într-un grup de oameni spre care s-a îndreptat Fico a tras cinci gloanțe, dintre care patru l-au nimerit. Șeful Guvernului a fost supus la două intervenții chirurgicale. El a fost externat pe 31 mai și în prezent își continuă recuperarea la domiciliu. Atacatorul, un bărbat de 71 de ani, care în prezent este arestat, susține că a făcut-o din cauza că nu este de acord cu politica guvernării.

Exclusiv TV