Absolvenții facultăților de pedagogie vor primi o indemnizație unică în mărime de 200 de mii de lei

5.06.2024, 13:28
Absolvenții facultăților de pedagogie vor primi o indemnizație unică în primii cinci ani de activitate didactică în mărime de 200 de mii de lei. De indemnizație unică de 160 de mii de lei, în aceleași condiții, vor beneficia și absolvenții programelor de studii profesional-tehnice. Pe lângă indemnizațiile unice, tinerii specialiști angajați vor mai beneficia de compensarea cheltuielilor pentru închirierea locuințelor și pentru consumul de energie electrică și termică, dacă activează în instituțiile publice de învățământ general din mediul rural. Noile măsuri, care au menirea să combată deficitul de cadre didactice și atragerea mai multor tineri în pedagogie, au fost aprobate astăzi de Guvern.

ADRIANA CAZACU, secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării: Până acum acestă indemnizație unică era de 120 de mii de lei, acum va fi 200 de mii de lei, se acorda în trei tranșe, acum se va acorda pentru cinci ani 200 de mii de lei. Iar pentru absolvenții din instituțiile profesiona-tehnic, ne referim în principal la colegiile pagagice, la fel crește acestă indemnizație de la 96 de mii de lei, la 160 de mii de lei.

Pe lângă indemnizațiile unice, tinerii pedagogi care vor decide să meargă la școlile din sate, centrele raionale sau din automoia găgăuză vor primit în primii cinci ani de activitate o compensație lunară de o mie de lei pentru închirierea locuinței, dar și de un ajutor anual de 3000 mii de lei pentru consumul de energie electrică și termică.

ADRIANA CAZACU, secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării: Noi credem că prin acest proiect vom reușisă să atragem mai mulți tineri în domeniul pedagogic, mai mulți tineri se vor angaja la absolvire, vor intra în acest programe, ulterior și vor rămâne în sistem. Credem că prin aceste majorări vom spori și atractivitatea profesiei pedagogice, prestigiul profesiei pedagogice.

Totodată, documentul aprobat de Cabinetul de Miniștri prevede și procedurile aferente procesului de repartizare în câmpul muncii a absolvenților facultărilor din educației. Astfel, tinerii specialiști nu vor mai fi obligați să muncească acolo unde au fost repartizați, deoarece selecția se va face prin intermediului unui concurs organizat de ministerul Educației.

ADRIANA CAZACU, secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării: Vom organiza un concurs, va fi o comisie de concurs, vom prezenta toate locurile vacante și studeții vor depune dosarele. Apropo este cunoscut că avem mare necesitatea de cadre didactice la anumite discipline, cum ar fi matematica, limba și literatura română, la fel avem nevoie de educatori, conducători muzicali.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, în anul de studii 2024 – 2025, sunt aproximativ 1879 de funcții didactice vacante în instituțiile de învățământ din țară.

Exclusiv TV