Ambasadorul Ucrainei la Chișinău: “Dacă partidele pro-ruse ar câștiga în Moldova, este firesc ca Kievul să decidă închiderea hotarelor”

5.06.2024, 09:35
Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, susține că, ipotetic, dacă partidele pro-ruse, care pledează pentru un parteneriat strategic cu Moscova, vor veni la guvernare în Republica Moldova, Kievul va decide închiderea hotarelor. Potrivit lui, acest lucru ar fi o decizie firească pentru a asigura securitatea țării sale. Mai mult, potrivit lui Șevcenko, o asemenea decizie ar putea fi luată și de România. Declarațiile au fost făcute la emisiunea “Moldova LIVE” cu Oxana Bodnar, de la Exclusiv TV.

“Haideți să imaginăm o situație. Ucraina să află în război crunt cu Rusia. Într-adevăr, este o luptă pe viață și pe moarte. Și iată, eventual, în Moldova câștigă partidele care spun că Rusia trebuie să fie un partener strategic al Republicii Moldova. Aceste partide ar câștiga majoritatea în Parlament și își formează propriul Guvern. Ce atitudine trebuie să aibă Ucraina în acest caz? În 2022, când a început războiul, una dintre primele decizii ale conducerii Ucrainei a fost închiderea hotarelor pe segmentul regiunii transnistrene, pentru că aceasta regiune este controlată de Rusia. Eu cred că ar fi firesc să ne așteptăm că în cazul în care la putere vine guvernarea care pledează pentru parteneriatul strategic cu Rusia, asta înseamnă că “Rusia se întoarce în Moldova”, un pas firesc din partea Ucrainei va fi să sporească măsurile de securizarea hotarelor, (...) fie pentru mărfuri și persoane, fie doar pentru mărfuri sau doar pentru persoane”, a declarat Marko Șevcenko, la “Moldova LIVE”.

De asemenea, ambasadorul Ucrainei a declarat că autoritățile de la Kiev continuă să urmărească atent situația în regiunea transnistreană, dar și, în general, în Republica Moldova.