Peste 500 de copii din țara noastră au fost victime ale violenței pe parcursul anului trecut

4.06.2024, 18:13
Peste 500 de copii din țara noastră au fost victime ale violenței pe parcursul anului trecut. Unii au fost agresați fizic, alții sexual, dar și psihologic. Datele au fost prezentate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale de Ziua Internațională a Copiilor Victime ale Agresiunii, marcată, anual, pe 4 iunie. Pentru a le oferi celor mici mai multă protecție, instituția anunță că, în următorii doi ani, vor fi deschise două centre regionale de asistență integrată.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în 2023, cei mai mulți copii au fost supuși violenței fizice. Este vorba de 203 cazuri. De asemenea, 48 de copii au fost agresați sexual, 217 - psihologic, 15- spiritual, iar 64 - din punct de vedere economic.

În același timp, anul trecut, peste 4 mii de minori au apelat la Serviciul ”Telefonul Copilului”, care astăzi împlinește 10 ani de activitate. Cele mai multe apeluri, peste 2.400, au venit din partea băieților. Linia telefonică cu numărul scurt 116 111 este dedicată protecției drepturilor copiilor, oferind suport în situații de criză și consiliere psihologică gratuită. De asemenea, la centru regional de asistență integrată a copiilor victime ale infracțiunilor din municipiul Bălți, deschis în martie 2022, au fost asistați 257 de minori. Autoritățile își propun ca alte două centre similare să fie deschise până în 2026. Unul pentru regiunea de sud, în municipiul Cahul și altul pentru regiunea centru - în municipiul Chișinău.

Exclusiv TV