Peste o sută de cetățeni, care au refuzat categoric să participe la recensământul, riscă să fie amendați

5.06.2024, 14:09
Peste o sută de cetățeni, care au refuzat categoric să participe la recensământul populației și al locuințelor, riscă să fie amendați. Datele au fost prezentate de Biroul Național de Statistică, subliniind că, în următoarele trei zile, recenzorii trebuie să ajungă cel puțin o dată la toți locuitorii și casele de pe sectorul care le-a fost încredințat. În ultima lună a recensământului, care începe pe 8 iunie, se va lucra cu cei care refuză să participe la măsurarea sociologică, sau cei care nu au fost de găsit până acum.

Sarcina recenzorilor este ca până pe 7 iunie curent să ajungă să intervieveze fiecare cetățean de pe sectorul, care este în surbordinea sa. Ulterior, în cea de-a doua etapă, aceștia vor reveni mai des cu vizite la cei care, până acum, nu s-au încumetat să deschidă ușa.

OLEG CARA, directorul general al Biroului Național de Statistică: ”După data de 7 iunie, procedura de culegere a informației va fi continuată, dar evident, aici deja mai multă atenție va fi axată anume pe cazurile care din anumite motive nu a participat la recenzare. Repet, nu sancțiunea propriu-zisă este scopul exercițiului, scopul exercițiului este de a obține răspuns de la toate persoanele care constituie obiectul recensământului.”

Chiar dacă Biroul Național de Statistică insistă că nu intenționează să pedepsească locuitorii țării, totuși în cazul a o sută de persoane a început procedura de amendare, din cauza refuzului categoric de a răspunde la întrebări. Potrivit legislației, recenzorul este obligat să viziteze persoana de minim 5 ori. De fiecare dată îi va lăsa în ușă sau în cutia poștală, înștiințare că a fost vizitat și numărul de contact al recenzorului de pe sector. Dacă persoana refuză să ofere interviul, riscă amendă de până la 2500 de lei. Procesul verbal va fi întocmit de un reprezentant al Biroului Național de Statistică în baza unui raport prezentat de recenzor. De amendă sunt scutiți cei care nu locuiesc în țară.

OLEG CARA, directorul general al Biroului Național de Statistică: ”Dacă sunt locuințe în care nu locuiesc persoane, cu atât mai mult că pot fi persoane plecate peste hotare și vin din când în când, aceste persoane nu trebuie să participe la recensământ. Dacă ele locuiesc, în cea mai mare parte a anului, în altă parte decât Republica Moldova.”

Precizăm că în Republica Moldova, recensământul populației și al locuințelor are loc o dată la 10 ani și este realizat cu scopul de a oferi un tablou demografic complet. Informațiile colectate vor sta la baza reformelor și politicilor sociale pentru fiecare regiune a țării. Datele sunt confidențiale și nu sunt colectate în scop fiscal sau electoral. Până la data de 2 iunie curent, au fost recenzate aproximativ 2 milioane 230 de mii de persoane și circa 1 milion 500 de mii de locuințe.

Exclusiv TV