Participanții la evenimentele dedicate Zilei Victoriei sunt îndemnați să poarte în piept tricolorul în locul panglicii bicolore

8.05.2024, 13:24
Participanții la evenimentele dedicate Zilei Victoriei sunt îndemnați să poarte în piept tricolorul în locul panglicii bicolore, care este interzisă în țara noastră. Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, avertizează că, cei care vor încălca normele legale riscă să fie sancționați. La acțiunile stradale din 9 mai vor fi încadrați mai mulți polițiști pentru menținerea ordinii publice.

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, susține că pe 9 mai în toată țara va fi dislocat un număr mai mare de polițiști, care vor menține ordinea publică. În același timp, oficialul a evitat să spună dacă, autoritățile se așteaptă la provocări sau perturbarea liniștii în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Victoriei și Zilei Europei.

ADRIAN EFROS, ministrul Afacerilor Interne:Suntem pregătiți, sunt evaluate toate riscurile și la fiecare risc avem pregătite măsuri de investigare a acestor riscuri.

Totodată, șeful de la Interne a amintit că, panglica Sfântului Gheorghe, purtată tradițional de simpatizanții unor forțe politice în ziua de 9 Mai, este interzisă prin lege în Republica Moldova. Astfel, cei care vor avea prins la piept simbolul bicolor riscă amenzi.

ADRIAN EFROS, ministrul Afacerilor Interne: Eu sugerez ca cetățenii Republicii Moldova să se documenteze despre originea panglicii respective, semnificația și după aceea să decidă dacă panglica respectivă are o nuanță sau greutate în ceea pe promovează ei în manifestațiile pe care le desfășoară. Inspectoratul general al poliției va urmări respectarea legislației în vigoare și acele persoane care nu se vor conforma cadrului normativ vor fi sancționate sau se vor întocmi procese verbale în corespundere cu legislația în vigoare.

În această ordine de idei, reprezentanții actualei guvernări îndeamnă oamenii care vor ieși la manifestațiile din 9 mai să poarte în loc tricolorul, care este simbolul național.

DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: Noi toți avem simbolurile noastre. În cazul Republicii Moldova un astfel de simbol este tricolorul. Prin urmare reinterăm și pe această cale îndemnul public ca întreaga societate să se alinieze în jurul simbolurilor naționale, inclusiv și politicienii care au făcut și declarații în spațiul public.

Parlamentul a adoptat acum doi ani modificări la Codul Contravențional, prin care au fost scoase în afara legii panglica negru-oranj a Sf. Gheorge, embleme, elemente grafice, litere, insigne, uniforme, sloganuri, forme de salut, precum și alte însemne utilizate de către participanții la acțiuni de agresiuni militare, crime de război și crime împotriva umanității. Potrivit modificărilor, cei care folosesc aceste simboluri riscă amendă de până la 9.000 de lei sau muncă în folosul comunității până la 60 de ore. Amenda în cazul persoanelor juridice se ridică la 18.000 de lei.

Exclusiv TV