Opoziția a protestat în fața ministerului Finanțelor

4.04.2024, 17:36
Opoziția parlamentară continuă să iasă în stradă. Astăzi, deputații ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, dar și zeci de simpatizanți ai acestora, au protestat în fața ministerului Finanțelor. Aceștia se declară nemulțumiți de politica financiară promovată de guvernare, care, în opinia lor, a dus la creșterea datorii externe, a nivelului inflației, dar și la aprofundarea sărăciei în rândul populației. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, susține că bugetul țării este unul sustenabil și se încadrează în parametrii universal acceptați.

Protestatarii, în mare parte pensionari, au protestat în fața minsiterului Finanțelor cu pancarte pe care au indicat că, prețurile de consum, dar și tarifele la resursele energetice au crescut considerabil, lăsându-i astfel, mult mai sărăciți și neputincioși.

Deputații opoziției spun că actuala guvernare se laudă cu pensii mari și salarii majorate, dar pe fonul creșterii prețurilor în țară, acestea sunt practic insesizabile.

INGA SIBOVA, deputata fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor: ”Chiar și cu salariile care au fost puțin mărite, nicidecum nu ne satisfac din cauza că produsele și energia au crescut foarte mult. Astăzi, niciun om în țara noastră nu face față acestor tarife și prețuri.”

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Oleg Reidman, susține că pe an ce trece, datoriile externe a Republicii Moldova, cresc, iar bugetul țării devine tot mai vulnerabil în fața provocărilor din regiune.

De cealaltă parte, ministrul Finanțelor, Petru Rotaru a declarat pentru Exclusiv TV că datoria de stat se încadrează în parametrii unviersal acceptați, iar spre sfârșitul acestui an, îndatorarea țării ar putea scădea.

PETRU ROTARU, ministrul Finanțelor: ”Da, sunt anumite aspecte care merită să fie discutate, vorbim de datoria de stat, dar am explicat și explic în continuare: noi ne încadrăm în parametri, în sensul în care, când vorbim despre datoria de stat la sfârșitul anului 2024 planificăm să fie 125 de miliarde de lei, ca pondere din PIB asta va fi de 36,7%. Media în regiune este de 60%, adică noi suntem la mijlocul acestui parametru. Mai mult, sunt țări dezvoltate care au ca pondere a datoriei de stat din PIB peste 100%.”

Referitor la protestul organizat în fața instituției pe care o conduce, Rotaru a declarat că, toate criticile constructive sunt binevenite, dar ar trebuie să fie și bine argumentate.

În mod tradițional, protestatarii au cerut demisia conducerii ministerului Finanțelor, dar și a întregii echipe guvernamentale.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor anunță că proteste similare vor fi organizate în fiecare săptămână.

Exclusiv TV