Angajații auxiliari din sistemul medical vor beneficia de compensații salariale

3.04.2024, 17:24
Angajații auxiliari din sistemul medical vor beneficia de compensații salariale. Guvernul a decis că, de la 1 ianuarie 2024, lefurile acestora vor fi ajustate conform salariului minim pe țară și nu vor constitui mai puțin de 5000 de lei. Autoritățile estimează că pentru majorările salariale ale acestor bugetari, pe parcursul anului, va fi necesară suma de 21,6 milioane de lei, banii ce ar urma să fie fi alocați din sursele bugetare proprii ale instituțiilor medicale.

Executivul a aprobat, la inițiativa Ministerului Sănătății, modificarea Regulamentului privind salarizarea angajaților din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală. Asta ar însemna că lefurile angajaților auxiliari din spitalele din țară, se vor majora, în conformitate cu salariului minim pe țară și va ajunge la cinci mii de lei.

ALA NEMERENCO, ministra Sănătății: În unele munci ca cele necalificate, inclusiv în instituțiile medico-sanitare publice, avem muncitori și unele infirmiere care au salariu de 4700 -4800 de lei, am dispus modificări la hotărârea de Guvern, care se referă la salarizarea personalului care activează în sistemul de asigurări obligatorii de asistență medicală. Această modificare este pentru a garanta dreptul fiecărui angajat la salariul minim. Astfel, ca fiecare instituție medicală să poată să-și ajusteze salariile și să plătescă acestă compensație ca nimeni din angajați să nu primescă mai puțin de 5000 de lei.

Potrivit autorităților, pentru majorările salariale ale muncitorilor auxiliari din sistemul medical, pe parcursul acestui an, va fi necesară suma de 21,6 de milioane de lei. Banii, care potrivit ministerei Sănătății, vor fi alocați din sursele bugetare proprii ale spitalelor.

ALA NEMERENCO, ministra Sănătății: Acesta este problema instituțiilormedicale și bugetelor lor. Bani sunt pentru aceasta, ei vor asigura fondurile de asigurări și alte cheltuieli, inclusiv servicile contra plată pentru a acoperi. În comparație cu bugetele pe care le au sunt cheltuieli minime, deoarece din numărul total de angajați în instituții, acest număr de personal calificat nu atinge nici un procent.

Potrivit Ministerului Sănătății, în total, în instituțiile medico-sanitare publice activează 48 de mii de angajați auxiliari.

Exclusiv TV