Consumul de canabis devine legal în Germania

2.04.2024, 12:00
Consumul de canabis devine legal în Germania. Astfel, cea mai mare țară din Uniunea Europeană intră în rândul statelor care au legalizat consumul de canabis în scop recreațional. Decizia a stârnit îngrijorări în rândul populației. Începând de luni, orice adult din Germania poate avea la el în public cel mult 25 de grame de canabis, iar acasă - alte 50 de grame. În plus, are dreptul sa creasca maximum trei plante, ori să se înscrie în așa-numite „cluburi de canabis”, unde se cultivă la comun.

După Malta în 2021 și Luxemburg anul trecut, Germania legalizează consumul de canabis în scop recreațional, printr-o lege. În timp ce unii își exprimă îngrijorarea și consideră că unda verde legislativă va duce la o creștere alarmantă a consumului de canabis în rândul minorilor, cei care au pledat pentru această schimbare au sărbătorit momentul.

STEFFEN GEYER, președintele Asociației ”Cannabis social clubs”: Nu este legea la care ne așteptam, dar este o lege bună pentru că vom avea cu 180 de mii de urmări penale mai puțin, în anul care vine. Va fi o ușurare pentru consumatorii de canabis, dacă poți avea 25 de grame de canabis la tine fără să-ți fie frică că poți fi arestat, sau să ai probleme cu poliția.

Astfel, orice adult din Germania poate avea la el - în public - cel mult 25 de grame de canabis. Iar acasă - alte 50 de grame. În plus, are dreptul sa creasca maximum trei plante. Ori să se înscrie în așa-numite „cluburi de canabis”, unde se cultivă la comun. Situația se va schimba cu adevărat la 1 iulie, odată cu intrarea în drepturi a cluburilor. Acestea reprezintă un fel de grădini de canabis comune, care vor putea cultiva drogul pe o parcelă în aer liber, într-o seră sau într-o clădire nelocuită. Fiecare astfel de club va putea avea maxim 500 de membri cotizanți, ce trebuie să fie rezidenți în Germania de cel puțin 6 luni. Noua lege va genera și o cerere mai mare, de care va profita, într-o primă fază, lumea interlopă, susțin specialiștii.

PHILIPP GOEBEL, expert în industrie farmaceutică: Acum ni se permite să cultivăm mai mult canabis, pe care mai târziu o să -l putem vinde direct farmaciilor. Iar, a doua partea care este foarte importantă pentru pacienți, este declasificarea canabisului. Nu mai este un produs narcotic. Asta însemnă că orice medic îl poate prescrie acum.

Îngrijorările însă sunt legate de faptul că și minorii vor avea acces mai ușor la planta psihotropă. În cazul copiilor și adolescenților, consumul de canabis poate avea efecte negative asupra creierului, insistă specialiștii.

JAKOB MARKE, medic pediatru: Din păcate, vedem cazuri de psihoze în rândul adolescenților, din cauza dispariției conexiunilor între structurile creierului. Totodată, apar stări de anxietate, tulburări obsesiv-compulsive. Am văzut și o creștere a cazurilor de depresie. Putem dovedi că, uzul canabisului poate reduce inteligența în cazul adolescenților.”

Executivul german a luptat din greu pentru a trece legea prin legislativ, cu argumente precum reducerea infracționalității și furnizarea unui produs sigur și de calitate, într-o cantitate reglementată. La rândul său, Ministrul german al Sănătății a promis resurse sporite pentru a-i sensibiliza pe tineri cu privire la pericolele canabisului. Autoritățile subliniază că canabisul rămâne interzis pentru tinerii sub 18 ani. De asemenea, consumul este interzis pe o rază de 100 de metri în jurul școlilor, creșelor și locurilor de joacă.

Exclusiv TV