BCS cere indexarea pensiilor cu 15,76%

26.03.2024, 13:46
Între timp, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor insistă ca pensionarii să beneficieze din 1 aprilie de o indexare a prestațiilor sociale de peste 15%. Deputații din opoziție propun o nouă forumulă de calcul a indexării pensiei, care include rata inflației atestate în ultimii trei ani. Inițiativa se regăsește într-un proiect pentru modificarea legii privind sistemul public de pensii, înregistrat în Parlament, care în opinia autorilor, ar putea fi aplicat de săptămâna viitoare.

Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alla Darovannaia, susține că indicele indexării pensiilor cu doar 6% este prea mic pentru pensionarii care trăiesc la limita sărăciei, mai ales că anul trecut, prețurile ar fi crescut mult peste acest indice.

ALLA DAROVANNAIA, deputata fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor: ”Prețurile de consum în 2023, față de 2022, au crescut cu 13,4 % în medie. Inclusiv, la produsele alimentare cu 13,2%, la mărfurile nealimentare cu 8,1%, la serviciile prestate populației cu 21,8%.”

În această ordine de idei, deputații din opoziție s-au declarat indignați de schimbarea formulei de calcul a coeficientului de indexare. Ei au amintit de formula anterioară, când pensiile erau indexate de două ori pe an.

VLADIMIR ODNOSTALKO, deputat al fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor: ”Adică ei au mers pe calea următoare care le covine lor. În rezultat, doar anul trecut, pensionarii noștri trebuiau să primească o indexare de 34,5%, în baza statisticii mediei de creștere a prețurilor, dar au primit doar 14,5%. În acest an, în loc de 13,2%, vor primi doar 6% indexare și asta pentru că noi am pornit un scandal, că ei în general voiau doar 4%.”

În acest context, reprezentanții opoziției propun ca pensiile să fie indexate din 1 aprilie cu 15,76%. O inițiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată în Parlament.

ALLA DAROVANNAIA, deputata fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor: ”Venim, din nou, cu propunerea proiectului nostru de modificare a coeficientului de indexare a pensiilor, în corespundere cu care indicatorul de indexare a pensiilor pentru 1 aprilie 2024, conform formulei de calcul propuse, urmează să fie de 15,76%. Se pare că pensionarii erau săraci, dar au venit vremurile bune și au devenit și mai săraci.”

Amintim că deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au anunțat despre acest proiect de modificare a legii pensiilor și în luna februarie. Atunci, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Adrian Belîi, a declarat că propunerea opoziției parlamentare este una populistă, deoarece nu există acoperire financiară pentru indexarea de 15 %. În același timp, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, susține că în ultimii patru ani pensiile au crescut peste rata cumulativă a inflației.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: Din anul 2021 până în prezent inflația cumulativă a fost de 55%. Pensia medie pentru limita de vârstă, inclusiv după decizia de astăzi, a crescut cu 90%. Asta înseamnă că pensia medie în Republica Moldova a crescut cu 35 de puncte procentuale peste rata cumulativă a inflației. Pensia minimă în Republica Moldova în anul 2024 a crescut comprativ cu 2021 a crescut cu 143%. Asta înseamnă că din 2021 până în prezent pensia minimă a crescut de 2,5 ori mai rapid decât rata cumulativă a inflației.

Potrivit legislației în vigoare, pensiile sunt indexate anual la 1 aprilie în baza ratei inflației înregistrată la finalul anului precedent.

Exclusiv TV