Intervenția complicata de transplant a ficatului, efectuata de către medicii de la Spitalul „Timofei Mosneaga”

19.03.2024, 14:59
Un ficat împărțit la doi. Un bărbat de 40 de ani, diagnosticat cu ciroză hepatică, a fost salvat de fratele său mai mic cu patru ani. Ultimul i-a donat o parte din ficatul său. Intervenția, care a avut loc acum două luni la Spitalul Clinic Republican ” Timofei Moșneaga” din capitală, a decurs cu succes, iar frații se simt foarte bine. Operația a durat mai bine de 10 ore, fiind implicată o echipă de 40 de medici și asistenți.

Constantin Stratan și-a intoxicat ficatul cu pesticide pe când avea doar 30 de ani. A urmat câteva tratamente, iar în ultimii doi ani starea acestuia s-a agravat degenerând într-o ciroză hepatică.

CONSTANTIN STRATAN, beneficiarul transplantului de ficat: ”În 2014 am lucrat cu pesticidele, acasă. A doua zi am observat că s-au umflat picioarele tare. M-am adresat la mediul de familie, am dat careva analize și mi-a spus că sunt probleme cu ficatul. - Dar cum s-a agravat boala? - Slăbeam pe zi ce trece, eram foarte slab.”

În cele din urmă, medicii i-au spus că, singura sa scăpare este un transplant. Vestea i-a dat lumea peste cap, mai cu seamă că acasă are 3 copii, iar el are doar 40 de ani. Fratele său n-a stat mult pe gânduri și a acceptat să-i doneze o parte din ficat.

GHEORGHE STRATAN, fratele, donator de ficat: ”N-am stat mult pe gânduri, am acceptat din start, totul a decurs foarte repede. Mă rog, este gradul de rudenie și nici nu trebuia să mă gândesc mult, trebuia de făcut acest pas.”

Intervenția chirurgicală a durat zece ore, iar în proces au fost implicați 40 de medici și asistenți medicali. De atunci au trecut două luni de la operație, iar frații se simt foarte bine. Ce-i drept, perioada de recuperare încă mai durează, cu diete lejere și fără efort fizic maxim.

Medicii dau asigurări că transplantul de ficat din partea unui donator viu este sigur și fără complicații ulterioare, întrucât organul are capacitatea de a-și recăpăta volumul inițial.

ADRIAN HOTINEANU, șeful echipei de transplant hepatic, SCR ”Timofei Moșneaga”: ”Ficatul se hipertrofiază, nu regenerează, dar crește la volumul normă timp de 6 luni - 1 an. Și totul e ok, adică donatorul 100% nu are complicații. Transplantul de ficat de la donator viu e cu mult mai responsabil pentru chirurgi, cât și pentru rude, căci motto-ul acestui transplant este că donatorul vine sănătos și pleacă sănătos. Adică pentru cel care donează această părticică de ficat.”

Republica Moldova se situeaza pe primul loc în lume la mortalitate prin ciroze hepatice și printre primele locuri în Europa la incidența hepatitelor virale B și C. În prezent, pe listele de așteptare sunt 80 de pacienți care au nevoie urgent de transplant de ficat. Pacienții cu ciroză în fază terminală, dacă nu li se face transplant, trăiesc maxim 2 ani, spun medicii.

În cazul în care o rudă este de acord să doneze o parte din ficat pentru pacientul bolnav, atunci operația se face fără rând. Intervenția este gratuită, iar cheltuielile sunt acoperite de Compania Națională de Asigurări în Medicină. În Republica Moldova, la Spitalul Clinic Municipal ”Timofei Moșneaga” se fac operații de transplant hepatic de peste 10 ani. Comunitatea medicală îndeamnă cetățenii țării, care au rude în moarte cerebrală, să-și dea acordul ca organele acestuia să fie donate pentru salvarea altor vieți.

Potrivit datelor oficiale, în lume se înregistrează un deces prin hepatită la fiecare treizeci de secunde. Peste 8.000 de noi infecții cu hepatita B și C apar în fiecare zi, adică peste 5 infecții în fiecare minut. Dacă traiectoria actuală continuă, hepatita virală va ucide până în 2040 mai mulți oameni anual decât malaria, tuberculoza și HIV/SIDA la un loc.

Exclusiv TV