Peste 58 de mii de persoane au achitat în primele două luni ale anului curent prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă. Această cifră este în creștere cu aproape trei mii în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, compania Casa Națională de Asigurări în Medicină. Cei care încă nu și-au cumpărat o asigurare medicală la prețuri promoționale, o pot face până la finele lunii curente.
Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, în primele trei luni ale anului, mărimea prețul unei asigurări medicale variază de la 1014 până la 4056 de lei, în funcție de categoria din care face parte persoana. Astfel, în ianuarie – februarie peste 32 de mii de persoane au achitat prima în mărime de 2028 de lei, iar alte circa 23 de mii de persoane, proprietari de teren agricol, au plătit prima în valoare de 1014 lei, cu peste cinci mii mai mulți față de perioada similară a anului trecut. În acelaşi timp, în jur de trei mii de cetăţeni care desfășoară activități independente au achitat prima de asigurare în mărime de 1622 de lei, iar aproximativ 900 de persoane au plătit pentru asigurarea medicală câte 4056 de lei. Volumul total al mijloacelor financiare acumulate în perioada ianuarie-februarie 2024 în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală din achitarea primei în sumă fixă a depășit 100 de milioane de lei, în creștere cu două milioane comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Medicii avertizează că nimeni nu este protejat de un accident sau de maladii care decurg asimptomatic, iar ulterior se lasă cu urmări grave. CNAM îndeamnă cetăţenii care au obligația de a achita prima în sumă fixă să-și asigure din timp riscul financiar în caz de boală.
VICTOR ANDRONACHI, șeful departamentului neurochirurgie, IMU: "Pacienții care nu au prima de asigurare obligatorie, nimeresc într-o situație financiară problematică. Numai ziua – pat de întreținere la terapie intensivă ajunge la peste 1500 de lei. Dacă facem o comparație, pentru că am avut pacienți care au avut nevoie de îngrijire în terapie intensivă de trei luni, șase luni, un an și dacă mai adăugăm costurile la medicație și la toate tehnologiile utilizate, se ajunge la sume enorme de 500 de mii de lei, un milion".
Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de Compania Națională de Asigurări în Medicină din data achitării primei în sumă fixă şi e valabil până pe 31 ianuarie 2025. După 31 martie, cetățenii care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație vor plăti prima de asigurare în mărime integral, care este în acest an de 12 636 de lei, precum şi penalitate pentru fiecare zi de întârziere.
Exclusiv TV