Spania, Belgia, Franța și Italia sunt doar câteva din țările în care mii de agricultori și-au scos tehnica agricolă pentru a bloca cele mai importante trasee naționale. Revendicările acestora sunt identice, este vorba de venituri prea mici, inflaţie, concurenţă străină și o ”explozie” a preţurilor carburanţilor. În aceleaș timp, autoritățile Uniunii Europene sunt în căutarea soluțiilor pentru agricultori.
Nemulțumirea fermierilor europeni a pun stăpânire pe marele orașe din Europa de săptămâni bune. Astăzi fermierii s-au îndreptat cu tractoarele către Parlamentul European de la Strasbourg, unde președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, avea pregătit un discurs în fața europarlamentarilor. Măsuri de securitate extraordinare au fost luate pentru a bloca accesul celor 500 de protestatari prezenți în Strasbourg. La fața locului au fost trimise echipaje de poliție care să se asigure că protestul nu va escalada. Fermierii au steaguri și pancarte și cer să li se rezolve revendicările.
În discursul său, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus retragerea unui proiect de lege care vizează reducerea la jumătate a utilizării pesticidelor în Uniunea Europeană, blocat de deputații europeni și criticat de fermierii care protestează în mai multe țări europene. Între timp, și fermierii spanioli au blocat autostrăzile. Aceștia s-au alăturat colegilor europeni care protestează faţă de costurile mari, birocraţie şi concurența din ţările non-UE, transmite Reuters.
Manifestații de acelaș gen sunt și în Belgia și Potrugalia. Agricultorii spun că regulile care sunt impuse fermierilor europeni, pentru a proteja mediul, îi fac mai puţin competitivi față de colegii lor din alte regiuni, precum America Latină sau ţările non-UE.
Fermierii din Belgia şi Olanda s-au alăturat unui val de manifestaţii începute de către agricultori din Franţa în ianuarie și care s-au extins apoi în Germania, Polonia, România, Grecia şi Italia. Revendicările agricultorilor sunt aproape identice în toate aceste ţări - venituri prea mici, inflaţie, concurenţă străină, o ”explozie” a preţurilor carburanţilor. Comisia Europeană a promis joi seara, într-o încercare de a stinge furia, măsuri prin care să apere ”interesele legitime” ale agricultorilor din Uniunea Europeană (UE) - şi anume printr-o reducere a ”poverii administrative” a Politicii Agricole Comune vizate de manifestanți.
Exclusiv TV