Fenomenul migrației ilegale a bărbaților supuși militar din Ucraina a luat amploare în Moldova

29.01.2024, 16:22
Fenomenul migrației ilegale din Ucraina în Moldova a luat amploare de la începutul războiului în țara vecină. Zilnic sunt reținuți bărbați ucraineni care trec ilegal hotarul și cer azil politic în Moldova, pentru a evita înrolarea în forțele armate. Doar în ultima săptămână au fost înregistrate 15 astfel de cazuri la granița moldo-ucraineană. Autoritățile de la Kiev le amintesc celor plecați din țară că nu sunt scutiți de responsabilitate și sunt pasibili de pedepse pentru astfel de fapte. Între timp, Chișinăul atestă o creștere a cererilor de obținere sau redobândire a cetățeniei țării noastre, în special din partea persoanelor din Ucraina și Federația Rusă, războiul fiind un factor decisiv.

Poliția de frontieră anunță că în ultima săptămână au fost reținute zece bărbați ucraineni, care încercau să treacă clandestin hotarul moldo-ucrainean. Aceștia au trecut prin zona de frontieră din localitățile Volintiri, Tocuz și Tudora. Alți cinci migranți ilegali ucraineni și călăuza acestora - un cetățean moldovean, au fost reținuți în noaptea spre luni tot în zona de frontieră. Bărbații urmau să achite pentru serviciu 38 de mii 500 de dolari. În momentul reținerii, toți declară că merg la acest pas pentru a evita înrolarea în armată. De altă parte oficialii de la Kiev avertizează că astfel de acțiuni sunt pasibile de pedeapsă.

Ucrainenii ajunși totuși pe teritoriul Republicii Moldova, sunt solicitanți de azil. Cei care s-au născut sau au părinți proveniți din țara noastră, cer redobândirea cetățeniei. Agenția Servicii Publice anunță o creștere impresionantă a numărului de cererilor de redobândire sau obținere a cetățeniei moldovenești, în special din partea celor veniți din Federația Rusă sau Ucraina, o cauză fiind frica pentru înrolarea în forțele armate ale celor două țări aflate în război.

MIRCEA EȘANU, directorul ASP: "Pentru prima perioadă – 2020-21 – noi am primit în total circa 11500 de solicitări. În perioad de după război noi avem aproximativ 19 100 sau chiar 200. Din acestea sigur cei care vin din FR sunt aproximativ 70 la sută, din Ucraina - circa 20% - patru mii și ceva de dosare. Pe locul trei sunt cei care vin din Belarus și pe locul 4 sunt din România".

Din aceste considerente, autoritățile de la Chișinău intenționează extinderea termenului de prestare a serviciilor pentru determinarea apartenenței la cetățenia moldovenească de la 20 de zile lucrătoare până la 6 luni. Războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina a început în dimineața zilei de 24 februarie 2022.

Exclusiv TV