Marcați
Italia acordă Moldovei 10 milioane de euro pentru compensarea facturilor la energie
21.11.2023, 17:41
Italia va acorda Republicii Moldova 10 milioane de euro pentru compensarea consumului de electricitate, instalarea contoarelor inteligente de energie electrică și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor. Un acord, în acest sens, a fost semnat, astăzi, la Guvern de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Guvernul Italiei.

Acordul de finanțare a fost semnat de către ambasadorului Italiei în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni și reprezentanta rezidentă PNUD, Daniela Gasparikova. Ambasadorul Italiei a declarat că de la începutul războiului de agresiune împotriva Ucrainei și a războiului hibrid împotriva Moldovei, Italia susține Chișinăul politic, dar și prin contribuții financiare și bunuri umanitare. În perioada anilor 2022-2023, statul italian a acordat țării noastre 43 de milioane de euro, 20 de tone de bunuri, iar acum colaborarea continuă și în sectorul energetic.

Acordul de finanțare în valoare de 10 mln de euro va contribui la compensarea cheltuielilor pentru energie ale gospodăriilor vulnerabile din punct de vedere energetic, în următoarea perioadă de încălzire. Totodată, urmează să fie instalate contoare, care vor ajuta la o utilizare mai rațională a electricității, în special, în orele de vârf. Datorită rețelelor inteligente, consumatorii vor putea opta pentru tarife flexibile și vor putea utiliza aparatele electrocasnice în orele în care energia este mai ieftină.

Cu sprijinul Guvernului Italiei și al PNUD, pe mai multe clădiri publice, inclusiv spitale, vor fi instalate panouri fotovoltaice. Prin urmare, instituțiile vor putea să reducă semnificativ costurile pentru energie. Totodată, asociațiile de proprietari vor fi ajutate să implementeze măsuri de reabilitare energetică în clădirile rezidențiale, cum ar fi izolarea blocurilor, înlocuirea ferestrelor, izolarea termică a fațadelor și modernizarea sistemelor de distribuție a căldurii.

Fondul de Vulnerabilitate Energetică a fost creat în 2022 de Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul Uniunii Europene, Slovaciei și PNUD. În sezonul de încălzire 2022 - 2023, aproximativ 895.000 de gospodării au beneficiat de compensații în factură, nivelul sărăciei energetice fiind redus cu 43%.

Exclusiv TV
menu
www.exclusivtv.md © 2023 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.exclusivtv.md).