Agricultorii pornesc, miercuri, spre Chișinău cu tehnica agricolă pe care o au în dotare
Agricultorii pornesc, miercuri, spre Chișinău cu tehnica agricolă pe care o au în dotare. Întrevederele pe care producătorii agricoli le-au avut cu reprezentanții Guvernului nu s-au soldat cu un compromis, de aceea două mari asociații de fermieri au anunțat că încep protestele. Liderii agricoli spun că vor renunța la pornirile lor doar autoritățile le vor îndeplini cerințele. Este vorba de impunerea unui moratoriu de trei luni la calcularea penalităților pe creditele luate de aceștia, oferirea unor compensații din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și fomarea unei comisii speciale, care ar analiza cele mai complicate cazuri din agricultură.
Anunțul despre organizarea protestului a venit de la asociația ”Forța Fermierilor” după mai multe runde de discuții cu premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii și Industriei Alimetare, Vasile Bolea. Liderii agricultorilor au cerut impunerea unui moratoriu de trei luni la calcularea penalităților pe creditele contractate de fermierii micro, mici și mijlocii. De asemenea, ei cer formarea unei comisii speciale, care ar examina dosarele fermierilor și ar obliga Camera de Comerț și Industrie să elibereze avizele necesare restructurării datoriilor acestora. De asemenea, agricultorii cer ca 50% din Fondul Național de Dezvoltare a agriculturii și mediului rural să fie alocat, până la 1 martie 2024, ca plăți directe pentru suprafețele de floare soarelui și porumb cultivate în anul 2023, pentru compensarea pierderilor producătorilor. Pentru că nu s-a ajuns la un consens cu autoritățile, agricultorii au decis să-și aducă pe data de 22 noiembrie tehnica în Capitală, în semn de protest.
ION PLĂMĂDEALĂ, președintele asociației ”Forța Fermierilor”: Azi nu s-a întâmplat nici o minune și rămâne tot în vigoare pentru mâine. Noi am programat că ne pornim spre Chișinău și o să ajungem. Da, noi pornim protestul. Noi am spus și ministrului, nu noi vrem să ne pornim, dumneavoastră ne impuneți.
Din cele trei revendicări ale asociației de fermieri, ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare s-a oprit la una. Potrivit unui comunicat de presă al MAIA, la ultima întrevedere cu liderii fermierilor, ministrul Vladimir Bolea, a promis că va fi creat un grup de lucru în scopul identificării fermierilor care sunt în pragul falimentului și în vederea examinării celor mai dificile situații financiare din cadrul întreprinderilor agricole care au ajuns în imposibilitate de onorare a obligațiilor în fața creditorilor. Despre această inițiativă, oficialul a vorbit și anterior.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Problemele sunt foarte mari și reale. Măsurile care trebuie întreprinse pentru a evita falimentarea sau prăbușirea agricultorilor trebuie să fie extrem de țintite, operative și să corespundă nevoilor agricultorilor care se află în astfel de situații. De aceea, noi am luat decizia de a crea acest grup de lucru, care în mod urgent prin intermediul direcțiilor agricole noi vom începe recepționarea dosarelor, ca fiecare agricultor care a nimerit în anul curent într-o situație de criză, într-o situație de pre-faliment din varii motive. Trebuie să reușim ca să venim cu măsuri anume pentru aceștia genți economici.
Agricultorii sunsțin, însă, că aceasta este o măsură minimală, pe lângă problemele cu care se confruntă acum. De aceea, doar un răspuns pozitiv la toate cele trei revendică ar urma să îi întoarcă din intenția lor de a ieși în stradă.
ION PLĂMĂDEALĂ, președintele asociației ”Forța Fermierilor”: Dacă ei i-au decizia Comisiei pentru Situații Excepționale cu privire la proiectul nostru de decizie pe care noi l-am înaintat, noi mâine nici nu ne pornim. Dacă mâine ajungem în Chișinău și ei se întrunesc să adopte decizia noi ne întoarcem înapoi imediat, dar dacă nu o adoptă, asta e. Noi am scris-o cu lux de amănune. Cerințele noastre sunt
reale, fără cheltuieli adăugătoare, fără intervenții în interiorul bugetului și așa mai departe. Ei trebuie să audă, să înțeleagă și să asculte, ca să i-a decizii.
Contactată de Exclusiv TV, purtătoarea de cuvânt al ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Daniela Turculeț, nu a răspun la apeluri și nici la mesaje pentru a comenta intenția de protest a fermierilor. Amintim că de luni Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură a început să elibereze ajutor pentru producătorii de cereale, afectați de costurile înalte și prețurile mici de comercializare. Este vorba de peste două mii de fermieri, care vor primi compensații în valoare totală de 200 de milioane de lei. Banii alocați din fondul de rezervă al Guvernului vor ajunge la fermieriii micro, mici și mijlocii, care gestionează până la 1.500 de hectare fiecare.
Exclusiv TV