Marcați
Mitropolitul Vladimir pleacă la Moscova
21.11.2023, 17:30
Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir merge, peste două săptămâni, într-o vizită la Moscova. Înaltpresfințitul ar urma să discute despre scrisoarea pe care a expediat-o la Moscova, în data de 5 septembrie curent, în adresa Patriarhului Kirill, în care a venit cu mai multe critici în adresa Bisericii Ortodoxă Rusă și în care, ar fi recunoscut că tot mai mulți preoți vor să adere la Mitropolia Barasabiei. Anunțul a fost făcut în cadrul unei emisiuni TV, de către parohul bisericii „Sfântul Dumitru” din Capitală, Pavel Borșevschi, care acum câteva zile a depus o soliciate la mitropolie prin care anunță că mai mulți clerici din protopopiatul de Chișinău își doresc ieșirea din subordinea Bisericii Ortodoxe Ruse și trecerea sub oblăduirea canonică a Bisericii Ortodoxe Române.

Anunțul despre plecarea mitropolitului Chișinăului și al Întregii Moldovei, Vladirim la Moscova a fost făcut de preotul, Pavel Borșevici, care este autorul scrisorii scandaloase la adresa mitropoliei Moldovei prin care cere trecerea acesteia sub conducerea Patriarhiei române. Parohul bisericii ”Sfântul Dumitru” din Capitală a fost prezent la ședința din 16 noiembrie, la care au participat protopopii și stareții de mănăstiri la care a fost discutat subiectul și unde s-a decis că Mitropolița Moldovei își păstrează statutul inițial, iar preoții care vor decide să treacă la Mitropolia Basarabiei vor fi sancționați canonic. Preotul Pavel Borșevici spune că acest subiect rămâne deschis.

PAVEL BORȘEVSCHI, parohul Bisericii ”Sfântul Dimitrie” din Chişinău: El a spus de unde și cum, și că el acum merge la Moscova, în două săptămâni, unde neapărat va discuta despre ea. Și se va întoarce, a spus că nu punem punct aici, după ce se întoarce de la Moscova, dialogul va fi continuat. Mitropolitul a spus, după ce revin de la Moscova, ne întâlnim, ne adunăm.

În cadrul aceeași emisiuni, parohul bisericii „Sfântul Dumitru” a mai spus că și Mitropolitul Vladimir ar avea de suferit din cauza statutului său de membru al Sinodului Bisericii Ordotoxe Ruse. Aceta ar fi fost declarat persona non grata pe teritoriul Ucrainei, iar din această cauză nu ar putea merge la mormântul părinților lui din regiunea Cernăuți.

Secretarul eparhial, Vadim Cheibaș, a confirmat pentru Exclusiv TV că mitropolitul Vladimir urmează să meargă în scurt timp la Moscova, dar nu a putut spune dacă subiectul plecărilor preoților din biserica ortodoxă va fi un subiect discutat cu responsabili din cadrul patriarhiei ruse. De asemenea, Cheibaș nu a putut confirma statutul de persona non grata a Înaltpreasfințitului, subliniind că nu ține de competența sa. În ultimele luni în presă au apărut mai multe informații despre plecarea a 50 de preoți parohi din Republica Moldova de la Mitropolia Moldovei, la cererea enoriașilor din localitățile lor, care refuză să susțină Patriarhia rusă în contextul războiului din Ucraina. Mitropolia a confirmat oficial plecarea a 13 preoți, care au fost sancționați canonic.

Exclusiv TV
menu
www.exclusivtv.md © 2023 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.exclusivtv.md).