Marcați
A fost utilizat 87 la sută din lotul de ser recepționat de autorități în septembrie
21.11.2023, 17:28
Vaccinul antigripal este popular printre locuitorii țării. Până acum, a fost utilizat 87 la sută din lotul de ser recepționat de autorități în septembrie, iar unele instituții medicale anunță că au epuizat stocul. Chiar dacă de la începutul sezonului rece încă nu s-a înregistrat niciun caz de gripă, medicii recomandă populației să se imunizeze împotriva acestui virus. Agenția Națională pentru Sănătate Publică anunță că în ultima săptămâna este în creștere numărul infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare, cele mai multe fiind în rândul copiilor. Totodată, în această perioadă, două persoane au decedat din cauza complicațiilor provocate de COVID-19.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în perioada 13-19 noiembrie, morbiditatea prin infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare s-a aflat la un nivel de intensitate joasă, fiind înregistrate 6.291 de cazuri. Aceasta reprezintă o creștere de 6,4 la sută față de săptămâna precedentă și o descreștere de 16 la sută, comparativ cu aceeași perioadă a sezonului precedent. Cazuri de gripă încă nu au fost înregistrate, însă medicii spun că populația se pregătește pentru o eventuală explozie a bolii. Cea mai eficientă protejare este vaccinarea, amintesc specialiștii. Astfel, serul antigripal procurat de autorități este căutat de cei care au grijă de sănătatea lor. La un centru medical din sectorul Ciocana, de la începutul lunii noiembrie au fost administrate 1.350 de doze, fiind vaccinați inclusiv 28 de copii. Medicul de familie, Rodica Ceavdari, susține că, în acest an lotul de vaccin antigripal a fost adus mai devreme, iar datorită acestui lucru oamenii și-au întărit imunitatea înainte de sezonul virozelor.

RODICA CEAVDARI, medic de familie: „În prima săptămână a lunii octombrie, în jur la 90% din grupul de risc au fost vaccinați. Pacienții au fost foarte receptivi, chiar și maturii. Fiecare pacient care făcea parte din grup de risc a primit un mesaj. El a fost informat despre începerea campaniei de vaccinare. Deja știa ce vaccin, producătorul, perioada când trebuie să vină la centrul nostru.”

Vaccinarea este recomandă în special pentru persoanele din grupurile de risc - vârstnicii, persoanele care suferă de patologii cronice, gravidele și cei care la muncă interacționează cu un număr mare de oameni, inclusiv medicii, polițiștii și pedagogii. Specialiștii reiterează că aceasta este cea mai simplă și eficientă metodă de a preveni cazurile grave de îmbolnăvire, inclusiv decese.

RODICA CEAVDARI, medic de familie: „Chiar dacă pacientul va face o formă de gripă, dar fiind vaccinat, el mult mai ușor va trece prin această maladie, pentru că gripa tot este o maladie infecțioasă foarte severă, cu febră de până la 40, care poate să urmeze atât cu decesuri, dacă el nu etse diagnosticat la timp și netratat.”

Unii oameni spun că se vaccinează în fiecare an, pentru a evita îmbolnăvirile de gripă, alții pun accent pe metodele naturiste.

În perioada 13-19 noiembrie au fost raportate și 270 de cazuri de COVID-19, în descreștere cu 40,1 la sută față de săptămâna anterioară, iar doi bărbați cu vârsta de peste 72 de ani au decedat din cauza complicațiilor provocate de coronavirus. Medicii reiterează că vaccinarea împotriva gripei poate fi efectuată concomitent cu imunizarea împotriva infecției COVID-19. În acest an, Moldova a recepționat, în luna septembrie, un lot de 200 mii de doze de vaccin antigripal, procurate din sursele fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Exclusiv TV
menu
www.exclusivtv.md © 2023 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.exclusivtv.md).