Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia a fost convocat la Ministerul rus de Externe

21.11.2023, 13:23
Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Lilian Darii, a fost convocat, luni, la Ministerul rus de Externe, în legătură cu “persecutarea presei de limbă rusă din Moldova”. Acesta a primit un protest al autorităților ruse cu privire la sistarea activității a șase posturi de televiziune și peste 30 de site-uri informaționale, majoritatea controlate de structure ruse, potrivit Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne de la Moscova, ambasadorul țării noastre în Federația Rusă a fost convocat în legătură cu sistarea activității mai multor posturi de televiziune, controlate de oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

Părții moldoveneși i-a fost înaintat un protest vehement față de persecutarea continuă, motivată politic, a mass-media de limbă rusă din Moldova, inclusiv prin blocarea accesului la site-urile acestora. Lilian Darie a fost informat că, drept măsură asimetrică, pentru mai mulți oficiali din Republica Moldova a fost închisă intrarea pe teritoriul Federației Ruse, se menționează în comunicatul de presă, fără a se specifica despre care oficiali moldoveni ar fi vorba.

Protestul se referă la decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din 30 octombrie curent, prin care a fost sistată activitatea a șase posturi de televiziune – Publika TV, Prime, Canal 2, Canal 3, ITV și Orizont TV. Decizia a fost luată la recomandarea Serviciului de Informații și Securitate, care susține că instituțiile media ar fi fost folosite în războiul hibrid al Federației Ruse împotriva securității Republicii Moldova.

ALEXANDRU MUSTEAȚĂ, directorul SIS: Deținem informații operative, dar și probe că Federația Rusă influențează alegerile locale din 5 noiembrie și subminează procesul democratic din țara noastră. Acest lucru se îmtâmplă prin câteva metode, ce implică finanțarea ilegală a campaniei electorale, cumpărarea de voturi și coruperea candidaților, dar și prin campanii de dezinformare bine puse la punct prin anumite posturi TV, site-uri și rețele de socializare. Cele menționate fac parte din arsenalul războiului hibrid dus de Rusia împotriva țării noastre.

Instituțiile media vizate ar fi controlate din umbra de oligarhii fugari, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, care la rândul lor ar face jocul Moscovei. De asemenea, au fost închise și peste 30 de portaluri web, majoritatea fiind conduse de structuri ruse, potrivit Serviciului de Informații și Securitate.

ALEXANDRU MUSTEAȚĂ, directorul SIS: Astăzi a fost semnat un ordin prin care vor fi blocate 31 de portaluri web, dintre care 21 sunt direct gestionate de către Federația Rusă. Stimați colegi, este evident că există un semn de egalitate între gruparea criminală Plahotniuc și gruparea criminală Șor în spațiul mediatic. Acțiunile acestora sunt în tandem cu întregul arsenal hibrid al Federației Ruse îndreptat împotriva Republicii Moldova, iar prin decizia CSE de astăzi statul protejează spațiul nostru informațional.

Posturile vizate de decizia CSE neagă acuzațiile și declară că ar fi vorba despre o încălcare a principiilor democrației.

Exclusiv TV