Marcați
Mandatul de primar al orașului Căușeni a fost invalidat
20.11.2023, 17:21
În ziua celui de-al doilea tur de scrutin, primarul ales al orașului Căușeni, Anatolie Donțu, a rămas fără mandat. Consiliul electoral de circumscripție electorală din localitate a decis invalidarea acestuia, făcând trimitere la o decizie a Autorității Naționale de Integritate, care i-ar interzice lui Donțu să ocupe funcții de demnitate publică.

Decizia de invalidare a mandatului de primar al orașului Căușeni, câștigată de Anatolie Donțu a fost emisă pe data de 19 noiembrie. Edilul ales crede că la mijloc ar fi interese politice și spune că alegătorii săi sunt gata să iasă în stradă.

În același timp, conducerea Comisiei Electorale Centrale declară că așteaptă decizia motivată a consiliului electoral de circumscripție Căușeni prin care a fost invalidat mandatul primarului ales.

ANGELICA CARAMAN, președinta CEC: Se bazează pe un act al Autorității Naționale de Integritate care a rămas definitiv, prin care au fost impuse restricții de a ocupa funcții elective pentru persoana în cauză. Când s-au depus actele pentru înregistrarea candidaților, persoana respectivă nu figura în acea listă de restricție, iar organul electoral s-a bazat pe acele hotărâri ale instanței de judecată.

În aceste condiții, vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a atras atenția că acest caz reprezintă o realitate din Republica Moldova ce ține de hotărârile neuniforme ale instanțelor de judecată.

PAVEL POSTICA, vicepreședintele CEC: Noi avem situații total diferite în care persoane care sunt în exact aceeași situație ca și domnul Donțu au fost excluși încă la etapa de campanie din cursa electorală prin hotărâri irevocabile ale instanțelor de judecată, dar avem și situații inverse prin care el a fost păstrat în cursa electorală, iar deja decizia finală cu privire la finalitatea alegerilor și validarea mandatului urma să fie adoptată după alegeri.

Anatolie Donțu a câștigat alegerile fiind susținut de Platforma Demnitate și Adevăr. Liderul formațiunii, Dinu Plângău, declară că se va insista pe atragerea la răspundere a celor care au luat această decizie.

Acuzațiile politicianului, dar și ale primarului ales de Căușeni sunt respinse de conducerea consiliului electoral de circumscripție Căușeni.

VADIM VELICHII, vicepreședintele CEC Căușeni nr.10: Decizia care a fost luată în privința invalidării mandatului domnului Donțu Anatol a fost luată bazată pe probele prezentate și nicidecum nu are vreo legătură cu vreun partid politic, nu a fost bazată pe criterii politice și nu a fost exprimată atitudine părtinitoare față de domnul primar Anatolie Donțu. Motivele invocate sunt prezența actelor de constatare privind interdicția de a ocupa și a deține funcții publice și de demnitate publică, cu excepția celor elective.

Anatolie Donțu a fost ales în funcția de primar de Căușeni cu 76,3% din voturi în primul tur de scrutin din 5 noiembrie. Dacă decizia consiliului electoral va fi menținută în vigoare, în localitate ar putea fi anunțat alegeri repetate. Până atunci Donțu va asigura funcția de primar de drept.

Exclusiv TV
menu
www.exclusivtv.md © 2023 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.exclusivtv.md).