Din laboratoare, direct în fața cetățenilor. Zeci de cercetători științifici și studenți s-au adunat astăzi la Palatul Republicii, unde și-au expus cele mai inovatoare tehnologii și descoperiri științifice la care s-a muncit ani de zile. Așa a fost sărbătorită Ziua Științei în Republica Moldova, iar cei mai dedicați și profesioniști oameni din domeniul cercetării s-au ales cu diplome și flori din partea ministerului Educației și Cercetării.
Ministerul Educației și Cercetării și-a propus ca în acest an, de Ziua Științei, descoperirile și inovațiile științifice să fie aduse mai aproape de cetățeni. De exemplu, studenții și profesorii din cadrul Universității Tehnice din Moldova au găsit soluții inovatoare în domeniul Energiei Regenerabile, cum ar fi bateriile gravitaționale.
CORNELIU RĂILEANU, student anul IV, UTM: Acum vedem că la ridicare funcționează motorul, când ajunge la nivel se conectează generatorul și iată avem aici ledurile consumatoare de energie. Dacă le deconectăm viteza e mai rapidă pentru că nu are consumatori. Noi am văzut problemele energetice din Moldova. Bateria gravitațională ar fi o ieșire din situație. Adică în caz de consum mai mare de energie, atunci putem conecta bateriile gravitaționale și va fi un echilibru în rețea și nu va trebui să procurăm așa multă energie.
Grădina Botanică ”Alexandru Ciubotaru” a venit la expoziție cu cercetări și noi soiuri de plante decorative și arbuști.
ION ROȘCA, directorul Grădinii Botanice ”Alexandru Ciubotaru”: Realizări în domeniul multiplicării invitro a unor arbuști fructiferi. Avem aici în eprubete, ceea ce de asemenea este un lucru inovațional căci doar prin laboratorul invitro din cadrul Grădinii Botanice rezultă material săditor, liber de viruși și putem participa la programul național de extindere a fondului forestier cu soiuri noi și materiale săditor de o înaltă calitate.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun promite că în viitorul apropiat, vor fi alocate mai multe surse din bugetul de stat pentru a încuraja activitatea științifică și de cercetare în țara noastră.
DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: Statul investește în fiecare an în jur de 600 mln de lei în domeniul științei, în Republica Moldova. Bineînțeles că nu este suficient, trebuie să facem mai mult, avem o pondere în PIB de 0,23% și avem un angajament, inclusiv, față de Uniunea Europeană ca să ajungem la 1%. În 2024 planificăm să majorăm finanțarea și totodată o să se schimbe și modalitatea de finanțare, o să fie una mai predictibilă și o să asigure o mai mare stabilitate pentru profesia cercetătorilor.
Cea de-a XIII ediție a Zilei Științei s-a desfășurat sub genericul ” Integrare Europeană prin cercetare și inovare”. La expoziție au fost și mini laboratoare științifice, precum și masterclass-uri, lecții publice, expoziții de carte, de artă plastică și decorativă.
Exclusiv TV