Patru magistrați de la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău sunt bănuiți de corupere pasivă, corupere activă și trafic de influență. Consiliul Superior al Magistraturii a permis efectuarea acțiunilor de urmărire penală în privința acestora. Îndată după aprobarea deciziilor, mascații au mers la oficiile celor vizați pentru percheziții, iar doi dintre cei patru magistrați au fost reținuți pentru 72 de ore.
Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a semnat patru sesizări către Consiliul Superior al Magistraturii prin care s-a solicitat eliberarea acordului privind efectuarea acțiunilor de urmărire penală în privința a patru magistrați.
Plenul CSM hotărăște: se admite sesizarea procurorului general interimar, Ion Munteanu, referitor la eliberarea acordului privind efectuarea unor acțiuni de urmărire penală în privința unui judecător. Se eliberează acordul pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală, de aducere silită, reținere, arestare și percheziționare în privința unui judecător.
Președintele interimar al Consiliul Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, a confirmat că cei patru judecători vizați sunt de la instanțele din Chișinău.
SERGIU CARAMAN, președintele interimar al CSM: În privința unui judecător a fost dat acordul pentru a fi pornită urmărirea penală. În privința la trei judecători acest acord nu a fost necesar, reieșind din prevederile legale. Plenul CSM a dat acordul ca în aceste cauze să fie efectuate acțiuni de urmărire penală - percheziții, reținere, după care arestare și aducerea silită a judecătorilor. Vorbim de anumite bănuieli precum că judecătorii din cadrul Judecătoriei Chișinău și Curții de Apel Chișinău au fost implicați în cazuri de corupere. Este vorba de corupere pasivă, este vorba de traficul de influență și coruperea activă”, a precizat Caraman.
Șeful interimar al CSM a refuzat să spună despre cine ar fi vorba. În același timp, el a subliniat că deciziile de astăzi ale Consiliului trebuie să fie un semnal pentru tot corpul judecătoresc.
SERGIU CARAMAN, președintele interimar al CSM:Transmitem un semnal către întreg corpul de judecători că asemenea cazuri precum coruperea nu vor fi tolerate sub nicio formă și vor fi sancționate așa cum spune legea. Totodată, trebuie să menționăm că catalogarea aceasta nu trebuie făcută cu toți judecătorii din instanțele de judecată, pentru că avem colegi judecători care inclusiv în cadrul acestui dosar au autorizat și măsuri speciale de investigație și despre acest fapt nu a fost cunoscut și s-a păstrat discreția.”
Îndată după adoptarea deciziilor de către CSM, mascații de la CNA au mers la Curtea de Apel Chișinău și judecătoria Chișinău. Ulterior, doi dintre cei doi judecători vizați au fost reținuți, anunță Procuratura Anticorupție.
În rezultatul perchezițiilor efectuate, doi judecători au fost reținuți pentru 72 ore, unul dintre care activează în cadrul Curții de Apel Chișinău, iar cel de-al doilea în cadrul Judecătoriei Chișinău. Procurorii urmează să decidă dacă vor fi înaintate demersuri privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest, se menționează în mesajul procuraturii.
În privința altor doi magistrați, procuratura a promis să revină cu detalii după finalizarea perchezițiilor.
Exclusiv TV