Dobânda la creditele imobiliare pentru persoanele fizice a coborât, în luna iulie curent sub 10% anual ajungând la nivelul de 9,4%. Reducerea ratei dobânzii a înviorat procesul de creditare a persoanelor fizice. Cocncuziile au fost făcute de analistul economice, Veaceslav Ioniță.
Potrivit lui Veaceslav Ioniță, ultima dată o dobândă mai mică de 10% anual a fost în iunie 2022. Inflația și criza din ultimii doi ani a forțat Banca Națională să înăsprească politica monetară, fapt ce a dus la scumpirea creditelor, inclusiv cele imobiliare și temperarea procesului de creditare. (cart in) În lunile octombrie 2022 și până în ianuarie 2023, volumul creditelor noi imobiliare a atins minimul de 100 milioane lei lunar sau de 5 ori mai puțin decât maxima din 2021. În prezent asistăm la un proces clar de revenire a pieței, iar în iulie volumul creditelor noi imobiliare a fost de 272 milioane lei, aproape triplu față de minimul de acum jumătate de an, (cart out) se spune ăntr-o analiză a lui Ioniță.
VEACESLAV IONIȚĂ, analist economic: În lunile octombrie 2022 și până în ianuarie 2023, volumul creditelor noi imobiliare a atins minimul de 100 milioane lei lunar sau de 5 ori mai puțin decât maxima din 2021. În prezent asistăm la un proces clar de revenire a pieței, iar în iulie volumul creditelor noi imobiliare a fost de 272 milioane lei, aproape triplu față de minimul de acum jumătate de an.
Analistul economic constată că, inflația și scumpirea banilor a mai avut un efect neobservat de mulți: migrația consumatorilor spre credite în valută. Până la criza din 2021-2022 creditele imobiliare noi în valută erau la nivel de 2-4%, iar din luna decembrie 2022 au atins recordul istoric absolut cu o cotă de 42,5%. T
VEACESLAV IONIȚĂ, analist economic: Totuși chiar dacă înregistrăm o creștere a procesului de creditare imobiliară nu putem vorbi încă de o revenire la normal. Portofoliul de credite imobiliare din sistemul bancar în acest an stagnează și a înregistrat în primele 7 luni o creștere de doar 20 milioane lei, comparativ cu 900 milioane lei în 2022 și 3,5 miliarde lei în 2021.
Potrivit lui Veaceslav Ioniță, creșterea reală a procesului de creditare ipotecară va deveni vizibilă în trimestrul III-IV a anului curent și primul trimestru din 2024.
Exclusiv TV