Probleme pentru persoanele cu nevoi speciale din Ucraina, care s-au refugiat în țara noastră

12.07.2023, 17:12
Acces limitat la medicamente și protecție temporară, infrastructură slab dezvoltată, dar și dificultăți la perfectarea actelor. Sunt câteva probleme de care s-au ciocnit persoanele cu nevoi speciale din Ucraina, care s-au refugiat în țara noastră. Dificultățile pe care le întâmpină această categorie de refugiați au fost expuse în cadrul unui eveniment organizat de Oficiul ONU pentru Drepturile Omului în Moldova, pentru identificarea urgentă a soluțiilor.

Olga Savcenco din Odesa s-a refugiat în țara noastră din luna martie a anului trecut. Este de profesie pedagog și chiar dacă are dizabilități de vedere, femeia a lucrat în țara ei cu copiii. A avut mai multe intervenții chirurgicale, iar cea mai mare problemă cu care se confruntă în Moldova este accesul limitat la medicamentele de care are nevoie.

Iar Valentina Melintaia, la fel refugiată din Ucraina, suferă de o boală oncologică. Femeia spune că atunci când a venit în țara noastră, a avut nevoie de intervenție chirugicală, iar când s-a adresat la medic a aflat că există o listă de așteptare destul de mare. Grație intervenției Asociației ”Motivația”, femeia a putut beneficia mai rapid de servicii medicale.

În ajutorul persoanelor refugiate cu nevoi speciale au venit mai multe organizații din sectorul asociativ. Directoarea Asociației ”Motivația”, Ludmila Iachim, a declarat că infrastructura socială rămâne o problemă majoră pentru persoanele cu dizabilități, care s-a accentuat și mai mult în ultima perioadă, din cauza crizei umanitare.

LUDMILA IACHIM, directoarea Asociației ”Motivația”: Au rămas aceleași probleme legate de infrastructură, infrastructură socială, fie în servicii medicale, fie au nevoie să meargă către ambasade, unde au nevoie să-și perfecteze actele. Situație când persoana în scaun rulant, trebuia să fie ajutată de colegul nostru șofer, să fie ridicată pe trepte, ca să ajungă acolo unde este nevoie.

O problemă mare este întâmpinată și de părinții refugiați, care au copii cu nevoie speciale. De la invazia rusă în țara vecină, la Asociația obștească ”SOS Autism” s-au adresat 59 de persoane, iar în prezent sunt 28 de beneficiari, care au nevoie în continuare de îngrijiri speciale.

Pe lângă alte probleme, refugiații ucraineni cu nevoi speciale au acces limitat și la protecția temporară, dar întâmpină dificultăți și la perfectarea actelor. Directorul Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Vitalie Meșter, a dat exemplul unei persoane refugiate fără acte de identitate, care s-a adresat după ajutor, însă s-a ciocnit cu mai multe probleme.

VITALIE MEȘTER, directorul Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități: Conform informațiilor disponibile pe site-ul misiunii diplomatice, pașaportul se eliberează în termen de trei zile. Noi am acoperit cheltuielile pentru achitarea serviciilor consulare. Avem deja peste două luni de zile, misiunea diplomatică nu a eliberat, nu a fost invitată persoana pentru eliberarea acestui certificat. Ce se întâmplă cu persoana respectivă, dacă ea nu reușește să obțină acest pașaport, ca să se întoarcă înapoi în țara de origine, pentru ca acolo să-și perfecteze actul de identitate? Partea ucraineană nu-l va accepta pe teritoriul său, dacă nu dispune de acest act.

De la începutul războiului în Ucraina, peste 100 de mii de refugiați au rămas la noi în țară. Mai mult de 1.000 au reușit să se angajeze în câmpul muncii.

Exclusiv TV