Președinta Comisiei Europene: Viitorul UE este de neimaginat fără Republica Moldova

4.07.2023, 16:36
Viitorul Uniunii Europene este de neimaginat fără Republica Moldova, Ucraina și țările Balcanice. Această afirmație a fost reiterată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Oficiala susține că blocul comuitar trebuie să abordeze problema extinderii sale cât mai curând posibil, deoarece această procedură va dura ceva timp până se va ajunge la o concluzie.

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a vorbit în cadrul unei conferințe de presă susținută în comun cu premierul spaniol Pedro Sanchez, despre importanța abordării problemei ce vizează extinderea Uniunii Europene, pentru a putea include în blocul comunitar țări precum Republica Moldova și Ucraina.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: ” Haideți să facem un exercițiu de imaginație și să ne uităm cum va fi UE în viitor. Putem să ne imaginăm Uniunea Europeană fără Ucraina, fără Republica Moldova, fără Balcanii de Vest? Și acele părți ale Europei sunt sub influența Rusiei sau a Chinei? Imposibil! ”

Ursula von der Leyen este de părerea că subiectul extinderii Uniunii Europene trebuie adus pe masa discuțiilor cât mai repede posibil, deoarece ar putea dura ceva timp pentru ca să se ajungă la o concluzie finală.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: ”Așadar, direcția parcursului este clară. Și, prin urmare, acum trebuie să începem să ne gândim cum ne asigurăm că Europa este întreagă, că acele țări fac parte din Uniunea Europeană.”

Amintim că Republica Moldova a primit statutul de țară cadidat la data de 23 iunie 2022. Pentru a începe negocierile de aderare, țara noastră trebuie să îndeplinească nouă recomandări emise de Comisia Europeană în domenii precum justiția, combaterea corupției și crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului. Până în prezent trei din recomandări au fost realizate cu succes. Autoritățile din Republica Moldova speră să poată începe negocierile de aderare până la sfârșitul anului curent și să aducă țara în familia europeană în cel mult șapte ani.

Exclusiv TV