Consumul de curent, măsurat inteligent

13.06.2023, 15:58
Consumul curentului electric în 35 de mii de instituții publice și gospodării casnice din toate regiunile țării va fi măsurat inteligent. Autoritățile anunță un proiect pilot, care prevede instalarea din contul programului a contoarelor noi pentru înregistrarea consumului de energie electrică. Noile utilaje vor măsura consumului pe ore, așa cum se face în țările occidentale. Astfel, în cazul unei reușite a proiectului pilot, toate contoarele din țară ar putea fi înlocuite, iar tariful ar putea fi stabilit diferențiat în funcție de partea zilei.

Proiect pilot de instalare a contoarelor inteligente pentru energia electrică, face parte din planul național de digitalizare a sectorului energiei. Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, în cadrul acestei inițiative vor fi instalate 35 de mii de contoare în instituții publice și gospodării casnice, pentru a ajuta la măsurarea și eficientizarea consumului real de energie. În același timp, oficialul crede că odată cu lansarea acestui program se va rupe cercul vicios în care se află în prezent domeniul energiei electrice.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: La moment consumatorul ce face? Consumă cât consumă, îi vine o factură, achită factura, prețul practic nu se deosebește de la o oră la alta și este un fel de problemă a oului și găinei. Nu poți face tarife diferențiate atât timp cât nu ai instrument de măsurare pe diferite ore a consumului de energie și nu poți aplica prețuri diferențiate de la oră la oră, care nu o poți face fără contor inteligent. Și nu are sens să pui contorul inteligent atât timp cât nu ai tarife diferențiate. Acest cerc vicios, această problemă a oului și găinii trebuie rezolvată. Noi am hotărât să abordăm și să rupem acest lanț la etapa contoarelor, mai ales că beneficiem de sprijin internațional.

Primul contor a fost instalat deja la Guvern. Acesta măsoară consumul de energie la anumite intervale, iar pe viitor va permite introducerea tarifelor diferențiate în funcție de oră. Contoare inteligente sunt fabricate în Republica Moldova, iar compania producătoare le exportă și în alte 60 de țări, a precizat ministrului Energiei, Victor Parlicov.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: Acesta este contorul instalat în subsolul clădirii Guvernului, prin care deja consumul din această clădire poate fi monitorizat, controlat, inclusiv poate fi dispecerizat ulterior. O să instalăm aici pe clădire panouri fotovoltaice și atunci o să vedeți cât de important o să fie faptul că avem un contor inteligent, care ne va arăta câte energie a fost livrată clădirii Guvernului în rețea.

Prezent la evenimentul de lansare a proiectului pilot, prim-ministrul Dorin Recean, a menționat că în Republica Moldova apar tot mai multe oportunități pe piața energetică, care trebuie valorificate la maximum.

DORIN RECEAN, prim-ministru: Și eu mă bucur, nespus de mult pentru faptul că am ajuns aici. Am o rugăminte acum la instituții, este să pregătim reglementările cât de curând, așa încât ceea ce avem noi din punct de vedere tehnologic să poată deja să funcționeze. Asta are un impact foarte mare asupra economiei energetice, dar și a asupra economiei în general, pentru că are un impact macroeconomic din momentul ce acesta este un business de infrastructură.

Proiectul pilot a fost lansat cu sprijinul PNUD. Reprezentanta programului Daniela Gasparikova a menționat că pentru partenerii externi este importantă securitatea energetică a Republicii Moldova, pe care o susțin. Transformarea rețelei naționale în una inteligentă va oferi mai multe avantaje și beneficii pentru consumatori, a precizat reprezentanta rezidenta a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova.

Potrivit Ministerului Energiei, cele 35 de mii de contoare reprezintă 3 la sută din numărul de consumatori de energie electrică din țara noastră. Proiectul este lansat pe o perioadă de 12 luni. Datele acumulate vor fi analizate timp de un an, iar apoi proiectul pilot ar putea fi extins. În Uniunea Europeană peste 50 la sută de contoare sunt de tip inteligent, ceea ce a permis reducerea consumului de curent cu până la 15%.

Exclusiv TV