Alianța Nord Atlantică respectă în totalitate statutul de neutralitate al Republicii Moldova, dar în același timp îi va acorda tot suportul pentru consolidarea domeniului de apărare. Declarația a fost făcută la Chișinău de președintele comitetului militar al NATO, Robert Bauer, aflat într-o vizită oficială în țara noastră.
Președintele comitetului militar al NATO, amiralul Robert Bauer, a declarat în cadrul unei conferințe de presă susținute la Chișinău împreună cu comandatul Armatei Naționale, generalul de brigadă Eduard Ohladciuc, că, criza militară din regiune a consoidat relațiile dintre Republica Moldova și blocul militar. În aceste condiții, Alianța Nord - Atlantică pune cap de listă sprijinul pentru țara noastră.
ROBERT BAUER, președintele comitetului militar al NATO: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a făcut parteneriatul dintre Republica Moldova și NATO mai strâns. Acest război a schimbat fundamental securitatea globală și are un impact direct asupra Moldovei. Sprijinul pentru Moldova, este printre primele locuri pe ageanda noastră și va rămâne așa pentru cât timp va avea Moldova nevoie. NATO respectă în totalitate neutralitatea constituțională a Moldovei.
Ajutorul din partea blocului militar reprezintă un pachet de asistență dedicat consolidării sistemului de apărare al țării. În acest context, comandatul Armatei Naționale, generalul de brigadă Eduard Ohladciuc,susține că autoritățile de la Chișinău sunt recunoscătoare pentru această susținere.
EDUARD OHLADCIUC, comandatul Armatei Naționale: Pe această cale aș vrea să mulțumesc Alianței Nord Atlantice, pentru pachetul de asistență aprobat în luna februarie curent pentru Armata Națională, care prevede sporirea cooperării în vederea fortificării rezilienței Armatei Naționale, față de noile provocări și combaretea amenințărilor hibride.
Pachetul de asistență aprobat în februarie curent de Alianța Nord - Atlantică pentru Republica Moldova este sub formă de consultanță, instruire și capabilități și se referă integral la sectorul de apărare și securitate al R. Moldova, inclusiv capacitatea națională de management a diferitor situații de criză, cu care se poate confrunta pe viitor Republica Moldova. În luna aprilie curent și Consiliul pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene a aprobat un pachet de asistență pentru Armata Națională, destinat consolidării capacităților de apărare a țării. Sprijinul, în valoare de 40 de milioane de euro, este oferit prin intermediul Instrumentului de Facilitate Europeană, iar ajutorul va fi direcționat spre dezvoltarea capacității naționale de supraveghere a spațiului aerian, dezvoltarea capacităților de transport și mobilitate, precum și a capabilităților logistice și de comunicații ale Armatei Naționale.
Exclusiv TV