CNAM va programa pacienții oncologici primari la servicii medicale de înaltă performanță

11.05.2023, 17:04
Pacienții care au fost depistați cu maladii oncologice vor avea acces mai rapid la investigații. Din luna mai, Compania Națională de Asigurări în Medicină este instituția care asigură programarea bolnavilor oncologici la servicii de diagnosticare, inclusiv tomografie computerizată și rezonanță magnetică nucleară. Decizia a fost aprobată după ce, recent, CNAM a constat mai multe nereguli în urma evaluării modului de prescriere și prestare a serviciilor respective.

Potrivit directorului Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon, în ultima perioadă se atestă un număr mai mare de prescripții pentru pacienții care au nevoie de efectuarea unei tomografii computerizate sau a unei rezonanțe magnetice nucleare, de aceea este în creștere și durata de așteptare pentru aceste servicii.

ION DODON, directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină: ”Un număr foarte mare de prescrieri de asemenea investigații din parte medicilor de familie și a medicilor specialiști, ceea ce a dus la crearea unor rânduri și, respectiv, la îngrădirea accesului la asemenea servicii. Am mai constat că mulți prestatori de servicii, care prescriu asemenea investigații, le prescriu de multe ori neargumentat și acest lucru, iarăși, duce la ceea că serviciul nu ajunge la pacientul care, cu adevărat, are nevoie.”

Astfel, CNAM a creat un program special care monitorizează prescrierile medicale. Mai exact, Institutul Oncologic prezintă zilnic, prin e-mail, în adresa instituției, formularele de trimitere a pacienților pentru serviciile medicale de înaltă performanță.

ION DODON, directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină: ”Specialistul, constatând că este nevoie de efectuarea unei tomografii computerizate sau a unei rezonanțe magnetice nucleare, îi prescrie acest serviciu. La sfârșitul zilei de muncă, administrația Institutului Oncologic ne transmite lista pacienților respectivi cu datele lor de contact, investigația necesară pentru fiecare pacient în parte, termenul aproximativ când ar fi necesară această investigație de efectuat.”

Ulterior, CNAM informează pacienții despre data și ora programării pentru investigația indicată. Programul este implementat, pentru început, doar cu Institutul Oncologic, acolo unde fluxul de pacienți cu maladii oncologice este mai mare. Programarea de către CNAM a pacientului oncologic primar va fi efectuată în regim pilot în perioada mai–septembrie curent. Pentru 2023, suma alocată în Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru serviciile de înaltă performanţă este de aproape 294 de milioane de lei, în creștere cu peste 34 de milioane de lei faţă de 2022.

Exclusiv TV