Recomandări în ajunul sărbătorilor

13.04.2023, 18:01
În ajunul Sfintelor Sărbători de Paști, în mod tradițional, creşte consumul de produse alimentare, în special a celor de origine animală. În context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă cetățenii să fie precauți la temenul de valabilitate a produsului, la aspect, dar și la catitatea de produse pe care le procură, încât să nu facă risipă alimentară.

O probelmă cu care se confruntă moldoveni de cele mai dese ori după încheierea sărbătorilor, este risipa alimentară. De aceea, directorul adjunct pe Siguranța Alimentelor și Protecția Consumatorului în Domeniul Alimentar, din cadrul ANSA, Afanasie Tarlev, îndeamnă cetățenii să procure produse alimentare în cantități rezonabile.

AFANASIE TARLEV, director adjunct Siguranța Alimentelor și Protecția Consumatorului în Domeniul Alimentar, ANSA: ”Este o problemă care anual pe Republica Moldova o costă 15 miliarde de lei, anume din cauza risipei alimentare. De sărbători, deobicei, consumatorii moldoveni 30 procente din produsele procurate ajung în urna de gunoi nefiind utilizate, neconsumate. Această problemă este mai mult la nivel de orașe, deoarece la nivel de sate, consumatorii mai hrănesc animale.”

Cea mai simplă modalitate de a verifica dăcă produsul pe care vrem să îl procurăm este unul de calitate, este verificarea termenului de valabilitate. Totodată, spațiul unde este comercializat produsul trebuie să fie unul curat și bine igienizat, iar personalul de deservire să fie dotat cu echipament de protecție curate și să respecte condițiile de igienă.

AFANASIE TARLEV, director adjunct Siguranța Alimentelor și Protecția Consumatorului în Domeniul Alimentar, ANSA: ”În goana sărbătorilor pascale nu se atrage atenția la teremenul de valabilitate a produsului. Săptămânal, ANSA efectuează peste 200 de controale planificate și inopinate, în unitățile de comerț în care sunt depistate mai multe neconformități, referitor la termenul de valabilitate, nerespectarea cerințelor de igienă și cele sanitar-veterinare, și alte abateri.”

Carnea de miel este la mare căutare în acestă perioadă, de aceea, specialiștii îndeamnă consumatorii să fie atenți la aspectul ei.

AFANASIE TARLEV, director adjunct Siguranța Alimentelor și Protecția Consumatorului în Domeniul Alimentar, ANSA: ”Carnea de miel trebuie să aibă un aspect lucios, de culoarea roz pal, la palpare forma căreia trebuie să revină la cei inițială timp de câteva secunde și să nu aibă careva mirosuri străine. Foarte important este să procurăm produsele alimentare, mai ales cele perisabile din locuri și unități autorizate sau înregistate de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.”

Ouăle vopsite sunt și ele de nelipsit de pe masa moldovenilor în ziua de Paște. Coaja ouălor trebuie să fie integră, curată, fără pete şi miros, susțin specialișii. Cât despre vopsea, Afanasie Tarlev recomandă consumatorilor să nu procure vopsea cu ambalaj nemarcat sau neambalat.

AFANASIE TARLEV, director adjunct Siguranța Alimentelor și Protecția Consumatorului în Domeniul Alimentar, ANSA: ”ANSA nu recomandă să procurați vopseaua de ouă cum se numește în popor, ”la linguriță”. De obicei, acestă vopsea este o vopsea tehnică utilizată în alte scopuri, decât vopsirea ouălor. Procurați vopsea de ouă care este bine etichetată și indicat nume pentru vopsiarea ouălor. Și ouăle pe care le procurăm în unitățile comerciale, trebuie să fie pe fiecare ou indicat clar, termenul de valabilitate a fiecărui ou în parte.”

Se recomandă achiziționarea produsele alimentare specifice Sfintelor Sărbători de Paști numai din spații sau unități înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar. Specialiștii ANSA îndemnă cetățenii se evite comerțul ”stradal”. Alte produse alimentare tradiționale, cum ar fi cozonaci, prăjituri, produse de panificație, legume de sezon - se pot comercializa în spații amenajate și autorizate, sub controlul personalului de specialitate.

AFANASIE TARLEV, director adjunct Siguranța Alimentelor și Protecția Consumatorului în Domeniul Alimentar, ANSA: ”Acel produs pascal care este fabricat corect, pe ambalaj este indicată lista ingredientelor, este aceea atichetă, care indică clar toată informația neceară, pe care operatorul în domeniu este obligat să o indice. Începând cu cine este producătorul, lista ingredientelor și foarte important, termenul de valabilitate a produsului.”

Pentru că o bună parte din produsele de pe rafturile magazinelor și piețelor din țară sunt de import, în special legumele timpurii, cum ar fi: ridichea roșie, varza, diverse soiuri de salate, ceapa verde sau castraveții, specialiștii ANSA îi îndeamnă pe cetățeni ca, înainte de consum, să se asigure că aceste sunt inofensive, pentru a evita intoxicațiile alimentare. Legumele și fructele se recomandă înainte de a fi consumate să fie în jur de 10-15 minute în apă, în care a fost adăugat bicarbonat de sodiu sau oțet. După ce legumele au fost clătite bine sub apă curgătoare, acestea pot fi consumate.

Exclusiv TV