Potrivit ministrului Alexei Buzu, sistemul actual se confruntă cu diverse probleme și nu este apt pentru combaterea sărăciei din țară. Astfel, autoritățile își propun să îmbunătățească managementul și planificarea adecvată a serviciilor sociale, să excludă inegalitatea dintre costul serviciilor din raioane, precum și dezvoltarea de resurse umane. Ministrul Muncii, Alexei Buzu, a declarat că sistemul trebuie să fie pregătit pentru procesul de integrare europeană.
Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, sistemul de asistență socială a trecut prin trei crize mari. Este vorba de pandemia COVID-19, criza refugiaților și criza din sistemul energetic.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: ”Doar în toamna anului trecut, colegii bibliotecari ne-au ajutat să înscriem în sistemul de compensații peste 300 de mii de familii. În contextul crizei refugiaților, am implementat mai multe module de criză, s-a mărit numărul de beneficiari care se află în situație de risc și dificile. În acest sens, observăm cu toți că sistemul este la limită și are nevoie de un restart.”
Cele mai recente date ale Biroului Național de Statistică arată că fiecare al patrulea copil din Moldova se află în sărăcie.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: ”Intervențiile sistemului reduc sărăcia copiilor cu doar cinci procente. Asta însemnă că eficiența intervențiilor noastre nu este la fel de bună și, cu siguranță, trebuie să mărim impactul măsurilor de asistență socială. Nu în ultimul rând, trebuie să pregătim sistemul pentru procesul de integrare europeană. Când Republica Moldova va avea statut de candidat va fi beneficiară a fondurilor de pre-aderare.”
Astfel, prin lansarea acestei reforme, Ministerul își propune să soluționeze patru probleme de bază. Este vorba de managementul și planificarea adecvată a serviciilor sociale, legătura dintre costul serviciilor și calitatea acestora, dezvoltarea de resurse umane din sistem, precum și rezolvarea inegalității teritoriale de acces la servicii și prestații sociale.
DAN PERCIUN, președintele Comisiei Parlamentare Protecție socială, sănătate și familie: ”Într-adevăr, astăzi, în funcție de locul de trai un tânăr cu dezabilități, un copil rămas fără ocrotire părintescă sau un bătrân singuratic, o să aibă acces foarte inegal la serviciile sociale. În acelaș timp, din păcate, sunt prea multe persoane cu dizabilități severe, care nu au acces la un asistent personal în continuare, prea mulți copii orfani în continuare, care nu au șansa de a fi plasați într-un serviciu de asistență perientală profesionistră și în continuare sunt prea mulți bătrâni care nu pot accesa un centru de plasament sau un centru de zi.”
Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, scopul acestei reforme este de a extinde pachetul minim de servicii sociale și de a acorda o atenție și un sprijin mai mare persoanelor care au nevoie de ajutor.
Exclusiv TV